Folytatódnak a harcok Szlovjanszk térségében

A Donyeck megyei Szlovjanszkban hétfő reggel számos robbanást lehetett hallani, a szakadárok közlése szerint a 110 ezer lakosú város déli bejáratánál fekvő Andrijivka faluban ismét kiújultak a harcok.
A "békés" szakadárok hétfőre virradóra ismét aknavetőkkel lőtték a helyi televíziós adótornyot, de a létesítményt őrző ukrán katonák közül senki sem sebesült meg — írta az Interfax-Ukraina hírügynökség, Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közlésére hivatkozva.

Fegyveresek vasárnapra virradó éjjel is megrohamozták Szlovjanszkban az ukrán rendvédelmi erők által őrzött televíziós adótornyot, akkor két ukrán katona megsebesült.

A friss fejleményt Facebook-oldalán közzé tevő Avakov hozzátette: "Az ellenünk a Donyec-medencében vívott információs háború még veszélyesebb fegyver. Pontosan és őszintén kell felelni. Ettől az ellenség jobban fél, mint a különleges egységektől."

Az ITAR-TASZSZ ezzel szemben arról számolt be, hogy az ukrán Nemzeti Gárda a fügetlenségpárti oroszbarát fegyveresek közúti ellenőrzőpontjait lövi a tévéadó irányából, de találat ért lakóépületeket is. Áldozatokról egyelőre az orosz állami hírügynökség sem tud.

Sztella Horocseva, az oroszbarát lázadók szóvivője szerint hétfőn is folytatódtak a harcok az ukrán erők által körülvett város "frontvonalán", Andrijivkánál.

Szlovjanszkban a többi Donyeck megyei településhez hasonlóan a szakadárok népszavazást tartottak az általuk kikiáltott "donyecki népköztársaság" függetlenségéről. Vjacseszlav Ponomarjov, a város önjelölt polgármestere elégedettségét fejezte ki amiatt, a vasárnapi voksoláson a városban mintegy 80 százalékos volt a részvételi arány.

Timcsuk: Oroszország két ürügyet is teremtett a beavatkozáshoz

Oroszország két ürügyet is teremtett arra, hogy csapatai behatoljanak Ukrajnába — vélte Dmitro Timcsuk ukrán katonapolitikai szakértő, újságíró, az "Információs Ellenállás" nevű szervezet koordinátora.

A szervezet honlapján megjelent interjúban — amelyet az Obozrevatyel című ukrán hírportál ismertetett — Timcsuk kifejtette: Moszkva az úgynevezett népszavazás ürügyén, illetve "békefenntartóként" is beavatkozhat.

A szakértő szerint Oroszország hivatkozhat arra, hogy a vasárnapi népszavazás eredménye szerint a kelet-ukrajnai megyék lakosai nem akarnak az egységes Ukrajnához tartozni, és "meg kell védeni" a döntésüket, nem engedve, hogy Kijev erővel Ukrajnán belül tartsa a Donyec-medencét.

A második forgatókönyv szerint Moszkva "polgárháborúnak" minősítheti a kelet-ukrajnai eseményeket, és előkészítheti a "békefenntartói" bevonulását. Természetesen, megmentve „honfitársait és a baráti népet a véres kijevi juntától” — fogalmazott Dmitro Timcsuk.

A szakértő szerint Ukrajna nem kérhet az ENSZ-től békefenntartó tevékenységet, mert Oroszország — a Biztonsági Tanács vétójoggal rendelkező állandó tagjaként — nem engedi meg, hogy a világszervezet eszközeivel oldják meg a helyzetet. A BT ukrán kérésre még az ukrajnai eseményeket sem értékelheti — jegyezte meg. Hozzátette: Putyinnál jobban senki sem tudja, hogy a saját csapatain kívül bármilyen erő Ukrajnába vezénylése az országgal kapcsolatos tervei végét jelenteni.

Az Obozrevatyel közben azt írta, vasárnapi értesülések szerint az ukrán határra vezényelt orosz páncélos haditechnika egy részére az ENSZ békefenntartóinak színeit festették fel. Szerhij Pasinszkij, az ukrán elnöki hivatal vezetője a hírportál szerint ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy békefenntartókat kizárólag az ENSZ BT döntése alapján lehet egy országba vezényelni, mindenki mást megszállónak tekintenek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu