Rakétatámadással indult a "tavaszi offenzíva"

Több rakétatámadás történt Afganisztán fővárosában, Kabulban hétfőn, a tálib lázadók által meghirdetett "tavaszi offenzíva" első napján. A felkelők megostromoltak és elfoglaltak egy kormányépületet Dzsalálábádban.
Kabul központjában, az elnöki palota és külföldi nagykövetségek közelében legalább két rakéta csapódott be. Ugyancsak két rakéta robbant a kabuli nemzetközi repülőtére, ám még csak kárt sem okozott. A bagrami NATO támaszpont is kapott néhány rakétatalálatot, de komoly károk ott sem keletkeztek.

Halottakról és sebesültekről nem érkeztek jelentések.

Dzsalálábádban a tartományi igazságügyi minisztérium épületét támadták meg tálibok reggel 9 óra tájban, amikor munkába érkeztek az intézmény dolgozói. A fegyvereseknek sikerült elfoglalniuk az épületet, amelyet azután nem sokkal később körbezárt a rendőrség - közölte Fazel Ahmed Serzád, Nangarhar tartomány rendőrfőnöke. Hogy hány dolgozó rekedt a minisztériumban, azt nem tudta megmondani.

A támadást a tálibok magukra vállalták - közölte szóvivőjük, Zabibulla Mudzsahid nem bocsátkozva részletekbe.

Ugyancsak hétfőn Gazni tartományban rendőrségi ellenőrzési pontokat támadtak meg fegyveresek, többen motorkerékpáron voltak. Három embert - két nőt és egy férfit - megöltek, nyolcat - köztük két rendőrt - megsebesítettek.

A tálibok csütörtökön jelentették be, hogy hétfőn helyi idő szerint hajnali öt órakor megindítják tavaszi hadműveletüket az Afganisztánt "megszálló külföldi erők ellen", amely során a külföldi katonák mellett afgán kormánytisztviselők, parlamenti képviselők és egyéb állami hivatalokat viselő személyek ellen ígértek merényleteket.

A tálibok tavaly tavaszi offenzívája egyébként afgán biztonsági tisztségviselők szerint nem járt semmilyen eredménnyel, és annak hatása javarészt a médiapropagandára korlátozódott.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu