Merényletek és harcok Ukrajnában

Két merénylet is történt Ukrajnában szombaton, Petro Porosenko elnök hivatali beiktatásának napján: Kijevben felrobbant egy gépkocsi, a kelet-ukrajnai Donyeck központjában pedig ezzel szinte egy időben, meggyilkolták Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető egyik közeli munkatársát.
Az ukrán főváros központjában, nem messze az elnöki hivatal épületétől, ismeretlen okból felrobbant egy gépkocsi. Vezetőjét súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Ugyanezen a napon Donyeck központjában ismeretlenek lelőtték Makszim Petruhint, aki Denisz Pusilinnek, az úgynevezett "donyecki népköztársaság" társelnökének volt közeli munkatársa.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint Petruhin, a donyecki legfelsőbb tanács képviselője humanitárius kérdésekkel foglalkozott. Éppen a volán mögött ült, amikor egy mellette elhaladó mikrobuszból ismeretlen fegyveresek rálőttek és megölték.

Alekszandr Borodaj, a donyecki "miniszterelnök" nyilatkozatában leszögezte: a donyecki hatóságok terrorakciónak tekintik a merényletet.
 

Szlovjanszkban őrizetbe vettek két orosz újságírót

A kelet-ukrajnai Szlovjanszkban őrizetbe vettek két orosz újságírót - írta szombaton internetes oldalán az újságírók munkáltatója, a Zvezda (Csillag) orosz tévécsatorna.

Andrej Szusenkov és Anton Malisev Szlovjanszk környékén tűnt el korábban. Kijevbe indultak, hogy közvetítsenek az új ukrán elnök beiktatásáról. Azt követően veszett nyomuk, hogy egy ellenőrző ponthoz érkeztek Donyeck megyében.

Az ott történtekről egy szemtanú, egy sofőr számolt be, aki a tévéstábot Ukrajnában szállította. Ő is őrizetbe került ugyan, de később őrzői szabadon engedték.

Elmondta, katonai egyenruhába öltözött emberek állították meg őket. Elkérték okmányaikat. A vizsgálódás akkor vált szigorúbbá, amikor kiderült, hogy az oroszországi Zvezda tévétársaságtól vannak. A dokumentumok ellenőrzése több órán keresztül tartott. Az újságírók fejére őrizetbe vételükkor csuklyát tettek, hogy azok semmit se lássanak, majd térde is kényszerítették őket. Később feltehetően Harkivba vagy a Harkiv megyei Izjum városába szállították őket - mondta a sofőr.

A tévétársaság feltételezése szerint embereik a Jobboldali Szektor (PSZ)
nevű ukrán radikális szervezet, vagy az ukrán nemzeti Gárda fegyvereseinek fogságába kerültek.

A tévécsatorna Petro Porosenko leendő ukrán államfőhöz fordult annak érdekében, hogy járjon közbe az újságírók szabadulása érdekében.
 

Ismét támadásba lendültek az ukrán fegyveres erők Szlovjanszknál

Ismét támadásba lendültek szombaton az ukrán fegyveres erők, amelynek tüzérsége lövi a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot, valamint a környező településeket - számolt be az oroszbarát felkelők egy képviselője. Elmondta, hogy a lövések a Karacsun-hegy felől érkeznek.

Szlovjanszk "népi polgármestere", Vjacseszlav Ponomarjov szóvivője, Sztella Horoseva pénteken közölte, hogy a városközpontot ért tüzérségi támadásban meghalt egy nő.

A szóvivő egyben megerősítette, hogy a felkelők lelőtték az ukrán légierő egyik, AN-30 típusú felderítő repülőgépét. Hozzátette, hogy az ukrán hadsereg 80 páncélost vetett be Szlovjanszknál, amelyből húszat az oroszbarát erők megsemmisítettek.

Horoseva arról is beszámolt, hogy Szlovjanszkban nincs áram, víz, valamint internet-kapcsolat.
 

Putyin elrendelte az orosz-ukrán határ őrizetének megerősítését

Az orosz-ukrán határ őrizetének megerősítésére adott utasítást szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrizeti szolgálatának, azzal indokolva a döntést, hogy kizárják az illegális határátlépéseket.

Az értesülést az orosz államfő sajtószolgálata közölte újságírókkal.

Putyin egy nappal azt követően rendelte el az intézkedést, hogy megbeszélést folytatott a világpolitika meghatározói közé tartozó több ország vezetőivel Franciaországban. A találkozón Barack Obama amerikai elnök arra szólította fel az orosz államfőt, szüntesse be a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatást, valamint ellátásukat a határon át fegyverrel és más eszközökkel.
 

Kijev újabb tiltakozó jegyzéket juttatott el Moszkvába

Kijev újabb tiltakozó diplomáciai jegyzéket juttatott el Moszkvába a folytatódó durva határsértések, az ukrán-orosz határon át beszivárgó zsoldosok és fegyverek miatt.

Kijev hevesen tiltakozik az orosz határvédelmi szervek tétlensége miatt. Felhívja a figyelmet arra, hogy Oroszország nem akadályozza a fegyveres csoportok és személyek átjutását Ukrajna területére, ami aláássa a határ menti térség biztonságát.

További részletek itt...

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu