Ötezer külföldi dzsihádista készül Szíriába

Nyugati hírszerzési szolgálatok csaknem ötezer olyan ember nevét adták át a török hatóságoknak, akikről úgy tudják, hogy Törökországon keresztül Szíriába akarnak utazni, és ott csatlakozni akarnak az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő dzsihádista felkelő csoportokhoz - írta titkosszolgálati forrásokat idézve a szombati Financial Times.
A londoni gazdasági napilap kiemelte, hogy e lista tanúsága szerint a szélsőséges felkelőcsoportokhoz csatlakozni kívánók száma jóval felülmúlja azokét, akik már Szíriába utaztak Európából és Amerikából, hogy e csoportok oldalán harcoljanak Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen.

A Financial Times adatai szerint eddig 2-3 ezer külföldi csatlakozhatott a szíriai szélsőséges lázadó erőkhöz, és a fő tranzitútvonal Törökország.

A nyugati terrorelhárító szolgálatok attól tartanak, hogy a Szíriában harcoló külföldiek a következő években a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat óta nem látott méretű terrorhadjáratot kezdhetnek nyugati célpontok ellen - áll a Financial Times írásában.

A lap forrásai szerint a brüsszeli zsidó múzeumnál két hete elkövetett hármas gyilkosság is már ilyen jellegű támadás lehetett.

A Financial Times titkosszolgálati illetékesektől úgy értesült, hogy csütörtökön a leginkább veszélyeztetettnek tartott kilenc európai ország Brüsszelben miniszteri szintű egyeztetést tartott a kérdésről, terrorelhárítási illetékesek részvételével. A lap nem nevezte meg ezeket az országokat, de úgy tudja, hogy az értekezleten jelen volt Theresa May brit belügyminiszter is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu