Újabb halálos ítéletek Egyiptomban

Halálra ítélte egy egyiptomi bíróság a betiltott Muzulmán Testvériség tíz tagját szombaton, de elhalasztotta döntést Mohamed Badíe, a szervezet első számú vezetője és más vezetők ügyében - közölték igazságügyi források.
A tíz embert egyebek között erőszak szításával vádolták, továbbá azzal, hogy lezártak egy főutat a Kairó nyugati részében tartott tüntetések idején, amelyeket az után tartottak, hogy a hadsereg eltávolította a hatalomból Mohamed Murszi iszlamista elnököt.

Az elítéltek között van Abdul Rahmán al-Barr, a Muzulmán Testvériség végrehajtó szervének tagja. Az ítélet a vádlottak távollétében született.

Egyiptomban a halálos ítéletekre tett bírósági ajánlások a főmufti elé kerülnek, akinek feladata a kormány megbízásából az iszlám törvény értelmezése, s annak keretében a bírósági döntések jóváhagyása. Az ítélet a mufti döntése után emelkedhet csak jogerőre. A bíróság ugyanakkor bizonyos esetekben figyelmen kívül hagyhatja a főmufti véleményét, illetve az ítélet megfellebbezhető.

Hasszán Farid bíró a szombati ítélethirdetéskor közölte, hogy a többi vádlott - így Badíe - ügyében július 5-én közlik az ítéletet.

Az ügy összesen 38 vádlottja közé tartozik a Muzulmán Testvériség vezetőségébe tartozó Mohamed el-Beltagi, továbbá a Murszi vezette kormány miniszterei is.

A Muzulmán Testvériség volt tavalyig Egyiptom legnagyobb politikai ereje, de Murszi elűzését követően az új hatóságok törvénytelennek és terroristának minősítették, a biztonsági erők több száz tagját és támogatóját megölték.
Badíét 682 további vádlottal együtt áprilisban már halálra ítélték egy másik ügyben.

Ugyanezen a napon egy egyiptomi fellebbviteli bíróság eltörölt egy rendőrfelügyelőre kiszabott tíz, illetve három rendőrtársára vonatkozó egy-egy éves börtönbüntetést. Őket márciusban ítélték el első fokon "gondatlanságból elkövetett emberölés" vádjával. Azt rótták fel bűnükként, hogy tavaly a Muzulmán Testvériség letartóztatott tagjai ellen - akik egy rabszállító furgonban voltak - könnygázt vetettek be, mert azt hitték, hogy a járműben a foglyok fellázadtak. A könnygáz 37 iszlamista fulladásos halálát okozta.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu