Ukrajna kijelöli az orosz-ukrán határt

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács arra utasította a kormányt, hogy egyoldalúan jelölje ki az orosz-ukrán határt - jelentette ki Andrij Parubij, a tanács elnöke a testület hétfő esti ülése után.
Az ukrán média idézte keddre virradóra Parubij nyilatkozatát, amely szerint a nemzetbiztonsági tanács arra utasította a kormányt, hogy szervezze meg a határ egyoldalú demarkációját, és a jelenlegi nemzetbiztonsági fenyegetéseknek megfelelően mérnöki-műszaki eszközökkel és létesítményekkel lássa el, haladéktalanul tegyen továbbá intézkedéseket az Ukrajna területére behatoló felforgató csoportok felderítésére és semlegesítésére.

Parubij nem részletezte, hogy milyen létesítményeket húznak fel a "zöldhatáron", de az Ukrajinszka Pravda hírportál úgy értelmezi, hogy határkerítés épülhet Oroszország és Ukrajna között. Parubij szerint Porosenko arra utasította a kormányt, hogy a lehető leghamarabb végezze el a munkát.

A két ország 2010 májusában kötött megállapodást a 2295 kilométer hosszú közös határ kijelöléséről, létre is hoztak egy demarkációs bizottságot a munka összehangolása érdekében, de a híradásokból ítélve az érdemi munka még nem kezdődött meg. A délkelet-ukrajnai válság kirobbanása óta azonban szinte mindennapossá váltak a határsértések.

Vitalij Jarema miniszterelnök-helyettes szerint Porosenko a nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülésén megtiltott mindennemű hadipari együttműködést Oroszországgal. Jarema emlékeztetett arra, hogy Olekszandr Turcsinov volt ügyvezető államfő már adott ki rendeletet a kétoldalú hadipari együttműködést leállításáról, de a tilalom nem vonatkozott a kettős rendeltetésű termékek előállítására, például a helikopter-hajtóművek közös fejlesztésre.

Belehalt sérüléseibe egy Kelet-Ukrajnában meglőtt orosz újságíró

Belehalt sérüléseibe egy orosz újságíró, aki egy aknagránát becsapódásakor sebesült meg súlyosan Ukrajna keleti részén - közölte kedden a luhanszki kórház egyik orvosa.

A számos televízió- és rádiócsatornát működtető orosz állami VGTRK társaság szóvivője korábban megerősítette, hogy tudósítójukat, Igor Korneljukot válságos állapotban szállították kórházba, miután a Luhanszk városától északra fekvő Metaliszt és Mirnode falvakra kilőtt aknagránátok súlyosan megsebesítették.

Pusilin: szövetségi szerződést írt alá a donyecki és a luhanszki népköztársaság

Szövetségi szerződést írt alá a donyecki és luhanszki "népköztársaság" - közölte kedden Denisz Pusilin, az egyoldalúan kikiáltott donyecki entitás elnöke, aki szerint megyéjét, amelyben polgárháború zajlik, "meg kell tisztítani a kijevi hatalom fegyveres bandáitól".

Az orosz állami hírügynökségnek Moszkvában adott interjújában Pusilin népköztársaságok szövetségének nevezte a két szakadár kelet-ukrajnai megye összefogását, és meggyőződését fejezte ki, hogy "tekintettel az ország délkeleti részén zajló eseményekre, a jövőben újabb köztársaságok" csatlakoznak majd szövetségükhöz.

Pusilin szavai szerint a donyecki és luhanszki népköztársaság programja számos tekintetben egybeesik, ezért több minisztériumuk együtt fog működni.
Oroszországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy "Oroszország, a vámunió és az - Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán által létrehozott - Eurázsiai Gazdasági Szövetség felé nézünk. Kicsit később fogunk döntést hozni erről, ha véget ér a népirtás" - tette hozzá.

Kijev elleni szankciókat szorgalmaz az orosz duma külügyi vezetője

Az ukrán állami vezetők elleni szankciók bevezetését szorgalmazta Alekszej Puskov, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke kedden, azt hangoztatva, hogy a napokban drámaian megromlott orosz-ukrán viszony "egyre inkább egy komoly konfliktushoz közelít".

"A (kijevi orosz) nagykövetség ellen végrehajtott és az odesszai konzulátus ellen megkísérelt támadás, az orosz elnöknek címzett sértések, az orosz újságírók sorozatos őrizetbe vétele és a gáz(szállítások) ki nem fizetése mind ugyanannak a láncolatnak a szemei" - jelentette ki Puskov az alsóház plenáris ülésén, hozzátéve, hogy szerinte ezek (az ukrán) lépések egy jól átgondolt és az Egyesült Államokkal egyeztetett döntés eredményei.

A szakadárok ismét támadták az ukrán alakulatokat

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok keddre virradóra több támadást intéztek az ukrán hadsereg terrorellenes hadműveletében részt vevő alakulatok ellen, aminek következtében több tucatnyian megsebesültek - jelentették kedden ukrán hírportálok.

A Donyecki megye keleti szélén lévő, Oleksziivszke település mellett aknavetős támadás érte az ukrán határőrök és katonák közös táborát.

Az ukrán fegyveres erők visszaverték a támadást, amelynek következtében 31 ukrán katona és határőr megsebesült. Egy határőrt és egy katonát súlyosabb sérülésekkel helikopterrel vittek kórházba.

Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonai és Politikai Tanulmányok Központjának vezetője Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a gránátok becsapódása nyomán felrobbantak a táborban tárolt lőszerek, és a detonációban mintegy tíz ukrán katona megsebesült.

A szakadárok az éjjel Grad rakéta-sorozatvetővel támadták Luhanszk városát.

Az ukrán légierő a Horlivka melletti Holmivszkij településen csapást mért a szakadárok főhadiszállásaként használt korábbi iskola épületére. Az egyik rakéta egy villamos alállomást talált el, ezért a faluban megszűnt az áramszolgáltatás. A másik a földbe csapódott.

Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes az ISZTV tévécsatornán azt közölte, hogy a terroristaellenes hadműveletben eddig az ukrán fegyveres erők 125 tagja veszítette életét. Közülük 95-en a hadsereghez, 22-en a belügyi, illetve a biztonsági erőkhöz és a határőrséghez tartoztak. Többségük az oroszbarát szakadárok által múlt hét végén lelőtt ukrán katonai szállító repülőgépen, illetve egy lelőtt helikopteren halt meg. A harcokban - a szakadároktól eltérően - nagyon kevés ukrán katona vesztette életét, ami Jarema szerint az ukrán hadsereg és a nemzeti gárda felkészültségének magas színvonalát bizonyítja.

Jurij Lucenko volt ukrán belügyminiszter a fehérorosz Jevroragyio rádiócsatornán nyilatkozva nem zárta ki, hogy Oroszország Fehéroroszország területéről támadja majd meg Ukrajnát. Véleménye szerint nem szabad megbízni Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökben, aki eddig kiállt Ukrajna területi épsége mellett.

A fehérorosz elnök gyakran változtatja véleményét, és bizonyos orosz engedményekért cserében - a kőolaj és a földgáz árának csökkentése, üzleti kedvezmények az elnök családja számára - kész lenne engedni az oroszoknak - mondta.

Emlékeztetett arra, ahogyan Hitler csapatai a második világháborúban Belgiumon keresztül megkerülték a franciák áttörhetetlennek vélt Maginot-vonalát, amelyhez hasonlót Ukrajna az ukrán-orosz határon készül létrehozni. Ezért szerinte az ukrán határt teljes hosszában megbízhatóan védhetővé kell tenni.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu