Jordániai diplomata az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Egy tapasztalt jordániai diplomatát, Zaid el-Husszein herceget választott meg egyhangúlag hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosának a világszervezet közgyűlése.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár június elején jelölte őt erre a posztra.

A szavazás után Zaid el-Husszein felhívta a figyelmet arra, hogy ő lesz az első ázsiai emberi jogi főbiztos, és ugyancsak az első, aki a muzulmán és az arab világból való.

Zaid el-Husszein szeptember elejétől a dél-afrikai Navi Pillay helyébe lép. Zaid el-Husszein kinevezése nem ütközött ellenállásba, tekintettel arra, hogy a diplomata népszerű az ENSZ-ben, és tekintélyre tett szert az emberi jogok védelmezőjeként.

Zaid el-Huszein korábban boszniai ENSZ-békefenntartó, majd 2002-2005 között a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) közgyűlésének első elnöke, illetve hazája amerikai, majd mexikói nagykövete volt. Jelenleg országa nagykövete a világszervezetnél.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy az ENSZ-főtitkár a Közel-Keletről való jelöltet választott, miközben a régió egyes országaiban csorbulnak az emberi jogok, a Jordániával szomszédos Szíriában pedig polgárháború dúl.

Cikk ajánló

 • Roham a mosógépekért

  Legjobb esetben is legfeljebb 20 ezer háztartásba kerülhet támogatott, energiatakarékosabb készülék.

 • Öröm és üröm a Balatonnál

  A statisztikák szerint újra felfedeztük a Balatont, de a tóparti kereskedők mást látnak.

 • A legjobb balatoni strandok

  A legtöbb pontot idén a balatongyöröki strand gyűjtötte be.

 • Színcity

  Kortárs művészek festenek egy hónapon át budapesti tűzfalakra.

 • Levendulázz!

  Bár csaknem egy évszázada honos Tihanyban a levendula, az elmúlt pár év alatt valóságos levendulaláz lett úrrá a félszigeten.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan