Letette az esküt az új egyiptomi kormány

Letette az esküt - kormánya tagjaival együtt - kedden Ibráhim Mahlab új egyiptomi miniszterelnök. A harmincnégy miniszter közül tizennégyet újonnan neveztek ki.
A gazdasági és a biztonsági tárca élén a korábbi miniszterek állnak, viszont a külföldi tőke hatékonyabb bevonása érdekében létrehoztak egy befektetési minisztériumot. Ez utóbbit Asraf Szalmán tapasztalt pénzügyi szakember vezeti, aki a Mubarak-rezsim alatti privatizációs program egyik fő alakja volt az 1990-es években.

Az új kormányzat egyik legfontosabb feladata az elmúlt három év politikai és közbiztonsági káosza által elriasztott külföldi befektetők visszacsalogatása lesz. A júliustól kezdődő költségvetési évben mindössze 3,2 százalékos növekedés várható, ami messze alulmúlja azt a szintet, amely a rohamosan növekedő, közel kilencvenmilliós lakosság számára elegendő munkahely megteremtéséhez szükséges lenne.

További kihívásokat jelent az utóbbi évtizedek alatt kialakult, mindent átfogó korrupció leküzdése, valamint az üzemanyagot és az alapvető élelmiszereket támogató állami szubvenciórendszer fokozatos leépítése, amely az országnak évi 19 milliárd dollárjába (közel 4,2 billió forint) kerül.

Az új külügyminiszter, Számi Sukri 2005 és 2008 között Egyiptom állandó ENSZ-képviselőjeként tevékenykedett Genfben, majd 2012-ig az Egyesült Államokban volt nagykövet. Az észak-afrikai ország nyomornegyedeinek ügyeiért egy újonnan létrehozott minisztérium felel, amelynek élén a kabinet négy női tagjának egyike, Leila Iszkandar áll.

Jelezve egyébként, mennyire fontos, hogy az új kormány mielőbb hozzálásson a munkához, Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök kedd reggel 6 órára rendelte palotájába a leendő kormánytagokat, és az eskütételi ceremónia egy órával később el is kezdődött.

Szíszi múlt hétfőn bízta meg kormányalakítással Mahlabot. A mérnöki végzettségű kormányfő a Szíszi hivatalba lépésekor feloszlatott átmeneti kabinetben is miniszterelnök volt. "Nincs időnk pihenni" - közölte korábban, hozzátéve, hogy "a korai órákban megkezdjük munkánkat olyan új, szigorú tervnek megfelelően, amelynek célja, hogy minden miniszter együttműködjön, ne különálló szigetként kezelje az általa irányított szaktárcát".

A szakértői kormány a nyár végére tervezett parlamenti választásokig fog működni, addig az iszlamista Mohamed Murszi kormányának tavaly nyári megbuktatásakor feloszlatott parlament törvényhozói feladatait is ellátja. Mahlab több mint kilencven jelölttel tárgyalt az utóbbi napokban, de sajtóhírek szerint többen nem kívántak élni a lehetőséggel, állítólag a korábbi tárcavezetők ellen jelenleg folyó számos, főleg korrupciós per miatt.

Szíszi hivatalba lépésekor mondott beszédében az ország közbiztonságának megszilárdítását emelte ki egyik legfontosabb céljaként. Kijelentette, hogy kivétel nélkül minden egyiptomi érdekeit védeni fogja, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ne számítsanak kegyelemre azok, akik erőszakos akciókban vettek részt, utalva a tavaly nyári hatalomváltást követő véres összecsapásokra Murszi hívei és a biztonsági erők közt, illetve a rendvédelmi erők ellen elkövetett terrortámadásokra.

A biztonsági erők a kormányalakításról folyó tárgyalások alatt is folytatták a Sínai-félsziget északi részén működő dzsihadista csoportok elleni hadműveleteiket. A jelentések szerint hétfőn legkevesebb nyolc szélsőségest öltek meg a fegyveres erők tagjai ugyanott, ahol az elmúlt napokban a keresztény kisebbség két tagját rabolták el iszlamisták.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu