Levágták a szavazók ujjait

Agyonlőtt az afgán rendőrség két tálibot, akiket azzal gyanúsítottak, hogy levágták tizenegy afgán ujjait, mert leadták voksaikat az afgán elnökválasztás múlt szombati, második fordulójában - közölte kedden a belügyminisztérium.
Sir Aga mollával, a felkelők egyik parancsnokával és egyik tisztségviselőjével végeztek a hatóságok a nyugat-afganisztáni Herát tartományban egy rendőrségi művelet során. A két férfi valószínűleg tizenegy választópolgár tintával megjelölt ujjait vágta le - olvasható a belügyi tárca közleményében. A minisztérium illetékesei hozzátették, hogy egy harmadik felkelőt szintén elfogott a rendőrség a csonkítások miatt, őt jelenleg kihallgatják a hatóságok.

Az afgán biztonsági erők tagjai már múlt szombaton, az államfőválasztás után keresni kezdték e gaztettek elkövetőit, és addig folytatják felkutatásukat, amíg mindegyikük kézre nem kerül - közölte a belügyi tárca. Annak megakadályozására, hogy a szavazók többször adják le voksaikat, a hatóságok bevezették, hogy mindazoknak, akik már voksoltak, tintába kell mártaniuk az ujjaikat.

A heráti rendőrség szóvivője megerősítette Sir Aga molla halálát, ugyanakkor elmondta, hogy a két másik gyanúsított elmenekült, őket továbbra is keresik a hatóságok. A tálibok központi parancsnoksága, amely korábban az elnökválasztások elleni támadásokra szólította fel harcosait, internetes oldalán tagadta, hogy parancsnokát a választópolgárok megcsonkítására buzdította volna.

Jan Kubis, az ENSZ afganisztáni missziójának vezetője elítélte a "visszataszító cselekedeteket" olyanokkal szemben, akik "alapvető jogaikat gyakorolták azért, hogy országuk jövőjét erőszak és megfélemlítés helyett szavazással határozzák meg".

A múlt szombati elnökválasztás napján a tálib lázadók több száz embert öltek meg. Az afgánok azonban nem hagyták magukat megfélemlíteni, s a Független Választási Bizottság becslései szerint több mint hétmillión járultak az urnákhoz, hogy megválasszák Hamid Karzai leköszönő államfő utódját.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu