Légicsapást mértek egy Luhanszk megyei településre

Az ukrán hadsereg légicsapást mért szerdán a Luhanszktól északkeletre fekvő Sztanicja Luhanszka településre.
Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a támadás következtében "házak omlottak le, áldozatok vannak a békés lakosság körében". Magában Luhanszkban csak a légiriadót lehetett hallani, a városban nyugodt a helyzet.

A donyecki szakadárok "védelmi minisztere", Ihor Sztrelkov szerint a hadsereg Donyeck és Kramatorszk elleni éjjeli tüzérségi támadásának több halálos áldozata van, pontos számuk egyelőre nem ismert.

Korábban az ukrán média a belügyminisztérium adataira hivatkozva azt írta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett művelet első napja alatt 1000 szakadár esett el.

Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy előző nap a belügyminisztérium megyei főosztályát fegyveres szakadárok megostromolták. A tűzpárbajban egy ember meghalt, húszan megsebesültek. Jelenleg is fegyveresek tartózkodnak az épületben, akikkel a rendőrök tárgyalni szándékoznak — idézte a polgármestert internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

Szerdáig több mint 27 ezer embert — közöttük több mint 10 ezer gyermeket, fogyatékkal élőt, illetve idős embert — menekítettek ki Donyeck és Luhanszk megyéből az ország más régióiba — közölte a rendkívüli helyzetek állami szolgálata. Az országos katasztrófavédelmi szerv szerint sokan egyénileg hagyták el állandó lakóhelyüket, és ideiglenesen rokonokhoz költöztek. A kormány kormányközi koordinációs törzset állított fel, amely az ideiglenesen megszállt, illetve a "terrorellenes művelet" által érintett településeket elhagyó állampolgárok szociális ellátásáról gondoskodik — írta az UNIAN.

Porosenkót hibáztatják

Az orosz kormányfő Petro Porosenko ukrán államfőt tette felelőssé a délkelet-ukrajnai terrorellenes művelet halálos áldozataiért egy internetes közösségi oldalon elhelyezett szerdai bejegyzésében.

Dmitrij Medvegyev a Facebookon azt írta: "az ukrán elnök drámai hibát követett el, amikor leállította a tűzszünetet. Ez a hiba újabb áldozatokat követel, értük most már személyesen felel". Hozzátette, hogy ezután "jóval nehezebb lesz visszatérni a tárgyalásokhoz".

Az orosz kormányfő elismerte, Ukrajnának joga volt arra, hogy aláírja az európai Uniós társulási szerződést, de - mint Medvegyev hozzátette - Oroszországnak is joga van arra, hogy "új feltételekkel dolgozzon együtt vele" és "megvédje piacát". Medvegyev tudatta, hogy a kormány elemzi a helyzetet és kidolgozza az orosz lépéseket a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamainak szabadkereskedelmi megállapodása, valamint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak keretében.

Ukrajna: őrizetbe vettek egy szakadár vezetőt

Ukrajnában őrizetbe vettek egy szakadár vezetőt, aki a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében fegyvervásárlásról tárgyalt egy bárban — közölte szerdán az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A magát önhatalmúlag Horlivka, a szakadárok egyik Donyeck megyei erőssége polgármesterének kikiáltó Volodimir Kolosznyuk a felelős egyebek mellett a város szakadárjainak felfegyverzéséért. A lázadók vezetője a magas katonai képesítéssel rendelkező Igor Bezler orosz állampolgár, akit Besz (Démon) gúnynéven is ismernek — áll a titkosszolgálat közleményében.

A férfit Bergyanszkban vették őrizetbe egy bárban, amikor egy kétmillió hrivnya (több mint 38 millió forint) értékű fegyverszállítmány - nehézgéppuska, gránátvető, géppisztoly és robbanószer - megvásárlásáról tárgyalt.

Kolesznyukot, aki az őrizetbe vételekor ellenállást tanúsított, "terrorszervezet létrehozásának vádjával" állítják bíróság elé — közölte az SZBU. Azzal gyanúsítják, hogy részt vett a kelet-ukrajnai "terrorellenes műveletet" végrehajtó kormányerők elleni támadásokban.

Négy ukrán katona halt meg

Négy ukrán katona vesztette életét Kelet-Ukrajnában azóta, hogy a kormányerők újrakezdték az oroszbarát szakadárok elleni támadásokat - közölte szerdán egy ukrán katonai tisztségviselő.

Az ukrán fegyveres erők hétfő éjjel indították újra a felkelők elleni "terrorellenes műveletet", miután Petro Porosenko államfő visszavonta a tíz nappal korábban elrendelt egyoldalú tűzszünetet. Az ukrán elnök szerint a béketárgyalások folytatásához nem teljesültek a feltételek, mivel a szakadárok nem fegyverezték le magukat, nem adták vissza az elfoglalt határátkelőket, és nem engedélyezték a nemzetközi ellenőrzést sem.

A hadsereg azóta már több mint száz támadást hajtott végre a felkelők állásai ellen, és az utóbbi egy napban három falut sikerült megtisztítania a szeparatistáktól.

Andrij Liszenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szóvivője elmondta, hogy a fegyveres erők három tagja meghalt, 10 pedig megsebesült azokban a támadásokban, amelyet a szakadárok kormányzati járművek és ellenőrzőpontok ellen hajtottak végre. Ezenkívül szerdára virradóra egy határőr is életét vesztette Donyeck megyében a novoazovszki határátkelőnél, amelyet aknavetőkkel lőttek a szakadárok a határőrség tájékoztatása szerint.

Szakadárok ukrán határőrökre támadtak

Kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok aknavetővel lőttek egy határátkelőt az orosz-ukrán határon szerdára virradóra, egy határőr meghalt, négy társa megsebesült — közölte a határőrség a honlapján. Mintegy húsz lövedéket lőttek ki Markino tanyáról a Donyeck megyei Novoazovszkban lévő határátkelőre. 

A szakadárok rálőttek a határőrök egy csoportjára is, amely a szolgálatot átvenni tartott a határátkelőhöz. A támadásban négy határőr megsebesült, hárman súlyosan. A határátkelőn átmenetileg leállították a forgalmat.

Az orosz-ukrán határ ellenőrzése a Kijev által indított "terrorellenes művelet" egyik fő célja. Az ukrán vezetés igyekszik biztosítani az ország területének védelmét és megakadályozni azt, hogy az oroszbarát szakadárok támogatást kapjanak a határ orosz oldaláról.

Moszkva valódi tűzszünetet követel Kijevtől

A békés települések lövetésének leállítását követelte Kijevtől és valódi tűzszünetet sürgetett ismét az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében.

Moszkva szerint az ukrán vezetés "bűnös politikát folytat" azzal, hogy saját országában békés városokat és falvakat támad. "Aligha felel meg a civilizált európai társadalom normáinak az, hogy Ukrajna politikai gondjait saját állampolgárainak fizikai megsemmisítésével oldja meg" - áll a külügyi közleményben.

Az orosz tárca képmutatásnak nevezte azt a kijevi közlést, miszerint "humánus módon" használják a katonai erőt a délkelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben. Jelezte, hogy Moszkva továbbra is tájékoztatja az orosz és az ukrán társadalmat, valamint a világ közvéleményét is "a kijevi rezsim újabb bűncselekményeiről", amelyekért szerinte az ukrán vezetésnek felelnie kell majd.

A moszkvai külügyminisztériumban azt vetették az ukrán hatalom szemére, hogy azt még a kisgyermekek sorsa sem érdekli. Luhanszkban egy gyermekotthonból kellett kimenekíteni a kicsiket.

Merkel újabb szankciókkal fenyegette meg Moszkvát

A gazdasági szankciók továbbra is a lehetőségek között vannak, amennyiben Moszkva nem támogatja a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket Ukrajnában - figyelmeztette Oroszországot Angela Merkel német kancellár szerda délután, röviddel a német, francia, orosz és ukrán diplomácia vezetőinek berlini egyeztetése előtt.

"Nem teszünk le a diplomáciai megoldásról, de a közelében sem vagyunk annak, ahol szeretnénk lenni" - szögezte le Merkel azon a sajtótájékoztatón, amelyet Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral közösen tartott.

"Elértük a második szintet az Oroszország elleni szankciókat tekintve, és nem zárhatjuk ki, hogy tovább kell majd mennünk" - mondta a kancellár. Az Európai Unió és az Egyesült Államok újabb szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Moszkva nem fékezi meg a kijevi fennhatóság ellen harcoló szakadárokat. A Kreml tagadja, hogy ő állna a kelet-ukrajnai lázadás mögött.

A német külügyminiszter eközben kijelentette, hogy "jó lenne, ha lépéseket tudnánk tenni egy kölcsönös és tartós tűzszünet felé, ez azonban minden, csak nem könnyű feladat". A tárcavezető szerint a válság megoldásáról szóló tárgyalások kizárólag egy tartós tűzszünetre alapozva lehetségesek.

Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia, Szergej Lavrov orosz és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter helyi idő szerint szerda délután találkoznak a német fővárosban, hogy megvitassák az ukrán helyzetet.

EBESZ-megfigyelőket szeretnének a határpontokon

A német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter az ukrán válságról tartott szerdai berlini egyeztetéseik után felszólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy küldjön megfigyelőket orosz-ukrán határpontokra - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia, Szergej Lavrov orosz és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter közös nyilatkozatban sürgette: az EBESZ tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a szervezet megfigyelői ott legyenek több oroszországi határátkelőnél, ahogy azt korábban Moszkva javasolta. A külügyminiszterek egyébként közölték: ha életbe lép egy tűzszünet, akkor Oroszország kész beengedni ukrán határőröket orosz területre, két határállomásra.

"Sikerült ma megegyezésre jutnunk egy intézkedéscsomagról, amely összességében tartós, kétoldalú fegyvernyugváshoz vezethet" - mondta Steinmeier. A külügyi tárcavezetők találkozóján abban is megegyeztek a felek, hogy a foglyok mielőbbi szabadon engedésén munkálkodnak - tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Az orosz és az ukrán külügyi tárca vezetője Berlinben megegyezett arról, hogy dolgozni fognak a tűzszünet felújítása érdekében. Ennek előkészítésére legkésőbb szombaton tárgyalásokat kezdenek a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok bevonásával. A cél egy feltételek nélküli és tartós tűzszünet elérése, amelyet az EBESZ felügyelne. Az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" miniszterelnöke, Alekszandr Borodaj közölte, lemondtak néhány korábbi követelésükről, és készen állnak a tárgyalásokra.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu