Dél-Koreába érkezett a kínai elnök

Dél-Koreába érkezett csütörtökön a kínai államfő kétnapos hivatalos látogatásra.
Hszi Csin-ping a Koreai-félszigeten államfőként tett első látogatásán nem a Kína szövetségesének számító Észak-Koreát, hanem a Dél-koreai Köztársaságot részesítette előnyben.
Erre a Szöul és Peking közötti diplomáciai kapcsolatok 1992-es felvétele óta még nem volt példa.

A 2013 márciusa óta hivatalban lévő kínai államfő felesége kíséretében érkezett meg csütörtökön egy Szöultól délre lévő repülőtérre, ahol magas rangú dél-koreai tisztségviselők fogadták.

A kínai külügyminisztérium szóvivője korábban arra kérte az eseményről tudósító újságírókat, hogy ne értékeljék túl Hszi arra vonatkozó döntését, hogy első útja a hagyományoktól eltérően Szöulba vezetett. Sok kínai ugyanakkor a múlttól való elfordulást és a kínai és dél-koreai vezetők bimbózó barátságát látják a látogatásban.

Pekinget bosszanthatja a kiszámíthatatlan észak-koreai rendszer

Ez a szokatlan látogatási sorrend elemzők szerint arról tanúskodik, hogy Pekinget minden bizonnyal bosszantja a kiszámíthatatlan észak-koreai rendszer.

Phenjan márciusban egy sor rakétát tesztelt, ezenkívül újabb atomkísérlettel fenyegetőzött. Az utóbbi napokban az észak-koreai hadsereg újfent több rakétát lőtt ki a nyílt víz felé. Szöul szerint Phenjan ezekkel az utóbbi rakétakilövésekkel a kínai államfő dél-koreai vizitje miatti nemtetszését nyilvánította ki.

A két államfő 15 kétoldalú megállapodást ír alá

Hszi Csin-ping csütörtökön tárgyal Pak Gun Hje dél-koreai államfővel. A szöuli elnöki hivatal közlése szerint a megbeszélésen a bilaterális kapcsolatokon, azon belül is a kétoldalú kereskedelmen túl az észak-koreai atomprogram kérdését is megvitatják. A két vezetőt ezenkívül egyaránt aggasztják a történelmi ellenségnek számító Japánban tapasztalható változások, nevezetesen az, hogy Tokió átértelmezte pacifista alkotmányát, így szélesítve katonai erő bevetésének jogkörét. A tervek szerint a két államfő 15 kétoldalú megállapodást ír alá egyebek mellett pénzügyi, környezetvédelmi, konzuli ügyeket és különböző vállalati szektorokat érintő együttműködésről.

Kína Dél-Korea első számú kereskedelmi partnere. A két ország 2012-ben kezdte meg szabadkereskedelmi egyezményük előkészítő tárgyalásait, amelyek lezárása szakértők szerint lassan már esedékes.

Hszi találkozik majd Csung Uj Hva házelnökkel és Csung Hong Von kormányfővel is, valamint előadást tart az ország legrangosabb felsőoktatási intézményének számító Szöuli Nemzeti Egyetemen.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu