Porosenko: elpusztítjuk a rakétatámadás elkövetőit

Petro Porosenko ukrán elnök kijelentette pénteken, hogy Kijev "felkutatja és elpusztítja" azokat az oroszbarát szeparatistákat, akik a nap folyamán állítólag harminc katonát megöltek egy rakétatámadással az ország keleti részén.
A hivatalos jelentés szerint 19 katona életét követelte a támadás. "Minden egyes (megölt ukrán) katona életéért a sajátjaik százaival fognak fizetni a fegyveresek. Egyetlen terrorista sem menekülhet a felelősségre vonás elől, mindegyik meg fogja kapni, amit megérdemel" - írta Porosenko a honlapján közzétett közleményében. A szakadárok jelentések szerint Grad sorozatvetővel lőtték a "terrorellenes műveletben" részt vevő ukrán biztonsági erők egy táborát.

Az Ukrajinszka Pravda című ukrán lap honlapján megjelent tudósítás szerint a támadásban, amely az újság szerint Rovenyki településtől 17 kilométerre délkeletre történt, 19 ukrán katona veszítette életét. Jurij Sztec, az Ukrán Nemzeti Gárda biztonsági tájékoztatási főosztályának vezetője elmondta a lapnak, hogy rajtuk kívül az elmúlt 24 órában további két ukrán katona és két határőr esett el. Ezeket a veszteségadatokat a védelmi minisztérium és a határőrség is megerősítette. Így az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg összes vesztesége halottakban 23 fő.

A rakétatámadásban állítólag meghalt 30 ukrán katonára vonatkozóan Sztec azt mondta, utánajárnak, hogy honnan származik ez az információ. Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán terrorellenes hadművelet szóvivője cáfolta a nagyszámú halottról szóló médiajelentéseket. Ő is 23 halottról és 93 sebesültről tud. Az UNIAN ukrán hírügynökség is úgy értesült, hogy a rakétatámadásban 19-en haltak meg, a sebesültek száma pedig 93. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a szakadár fegyveresek több mint 15 kilométeres távolságból lőtték rakétával az ukrán katonák táborát. Az ukrán légierő légicsapással válaszolt a támadásra.

Onufrij metropolita, a moszkvai patriarkátus fensőbbségét elismerő ukrán ortodox egyház vezetője fegyverletételre szólította fel a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelőket. Honlapján közzétett pénteki nyilatkozatában a főpap az ukrán egyházak és vallási szervezetek tanácsára hivatkozott, amely "az elmúlt hetekben támogatását fejezte ki Petro Porosenkónak a konfliktus rendezésével kapcsolatos álláspontja iránt, és kinyilvánította, hogy kész hozzájárulni az ukrán elnök béketervének megvalósításához".

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu