Nem lehet győztest hirdetni Afganisztánban

Még túl korai lenne győztest hirdetni a vitatott eredményű afganisztáni elnökválasztáson John Kerry amerikai külügyminiszter szerint, aki pénteken Kabulban a két rivális jelölttel való találkozókon próbálta megoldani a voksolás kapcsán kialakult belpolitikai válságot.
"Egyelőre senki se jelentse be győzelmét. Az eredményeket még nem véglegesítették" - fogalmazott Kerry az Asraf Gánival tartott találkozó kezdetén.
Gáni az előzetes eredmények szerint a voksok 56,4 százalékát szerezte meg. A belpolitikai válság oka, hogy a vesztes elnökjelölt, Abdulla Abdulla csalásra hivatkozva nem ismeri el az eredményt, és bejelentette saját győzelmét. Gáni egyébként szintén csalással vádolja Abdullát.

Abdulla a Kerryvel való találkozót követően megköszönte az Egyesült Államok Afganisztánért hozott áldozatait, ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy "az elért eredmények jövője a demokratikus folyamatok sikerétől függ", jelezve, hogy továbbra sem ismeri el a voksolás szabályosságát.

Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy "a választás legitimitása forog kockán" a két jelölt közti nézeteltérések miatt, ezért "egy olyan átfogó és alapos felülvizsgálatot javaslunk, amely helyreállítja a bizalmat" a voksolás szabályosságát illetően. Kerry figyelmeztetett arra, hogy "nagyon-nagyon kritikus pillanat ez Afganisztán számára", és önmérsékletre szólította fel a riválisokat.

Hamid Karzai leköszönő elnök csütörtökön támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy az ENSZ felügyelete alatt vizsgálják meg a leadott voksok valódiságát, de ezt Abdulla stábja pénteken elutasította. A terv szerint 3,5 millió választási cédulát, azaz a leadott voksok 44 százalékát ellenőriznék több mint 8000 szavazóhelyiségben (összesen 21 ezer helyiségben folyt szavazás). A folyamat tizennégy napot venne igénybe.

Abdulla hívei ezzel szemben azt akarják, hogy minden olyan szavazókör eredményeit vizsgálják felül, ahol az egyik jelölt legalább a voksok 93 százalékát kapta. Emellett azt követelik, hogy az afgán hatóságok ne játsszanak szerepet a felülvizsgálatban, mivel szerintük Karzai és kabinetje is közreműködött az állítólagos választási csalásban.

Barack Obama amerikai elnök korábban figyelmeztette Afganisztánt, hogy ha alkotmányellenes intézkedések történnének, akkor Washington leállítja az ország segélyezését. Abdulla egyébként az előző, 2009-es elnökválasztáson is indult, akkor Karzai ellen. A felek akkor is csalással vádolták egymást, és John Kerry - még szenátorként - akkor is részt vett a feszültségek elsimításában, ami végül Abdalla visszalépésével sikerült is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu