Karzai elhalasztja az új elnök beiktatását

Hamid Karzai távozó afgán elnök beleegyezett abba, hogy elhalassza a leendő államfő eddig augusztus 2-ára tervezett beiktatását, mert így lesz idő az összes választási szavazat ellenőrzésére, amiben szombaton megállapodott az egymást csalással vádoló két elnökjelölt.
Ezt a Kabulban tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter jelentette be szombat esti sajtóértekezletén, amelyen részt vett Karzai és a két elnökjelölt, Asraf Gáni és Abdulla Abdulla. A jelöltek napközben megegyeztek a választási eredmény teljes körű felülvizsgálatában.

Kerry közölte, hogy mindkét jelölt el fogja fogadni a "teljes körű felülvizsgálat" alapján kihirdetendő eredményt, majd "nemzeti egységkormány" alakul. Ez utóbbi kitétel bár nem teljesen egyértelmű, vélhetően az amerikai diplomácia azon törekvésére utal, hogy az új afgán kabinet képes legyen a számos politikai, gazdasági és etnikai törésvonal által megosztott ország teljes népét képviselni. Kerry két napon át tárgyalt az afgán fővárosban, hogy tető alá hozza az egyezséget.

Az eddigi szavazatösszesítés alapján Gáni a voksok 56,4 százalékát szerezte meg.

A belpolitikai válság rendezése már csak azért is különösen fontos az Egyesült Államok számára, mert 2014 végéig elhagyják az országot a nemzetközi erők, Washington pedig egy rendezett helyzetű államot akar hátrahagyni, hogy az ne omoljon össze azonnal a kivonulás után. Várhatóan azonban nem minden amerikai katona vonul ki az év végén Afganisztánból, mert ha az Egyesült Államoknak sikerül megkötnie Kabullal a már régóta készen álló, kétoldalú biztonsági szerződést, akkor 9800 amerikai marad az országban. A szerződést Karzai kezdettől fogva nem volt hajlandó aláírni, így ez az új elnökre vár, de beiktatásának elhalasztása tovább késlelteti a megállapodást.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu