Megkezdődött a szavazás Szlovéniában

Szlovéniában vasárnap reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel megkezdődött az előre hozott parlamenti választás.
Az ország Jugoszláviától való, 1991-es függetlenedése óta ez a hetedik parlamenti választás és egyúttal a második előre hozott választás. A valamivel több mint 1,7 millió szavazójoggal rendelkező szlovén állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóháza, a Nemzetgyűlés leendő képviselőiről dönt.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján valószínűsíthető, hogy az alig egy hónapja alakított, baloldali Miro Cerar Pártja (SMC) szerzi meg a szavazatok többségét, az új kormányfő pedig várhatóan Miro Cerar jogászprofesszor lesz.

A második helyen a felmérések szerint a kétéves börtönbüntetését töltő volt miniszterelnök, Janez Jansa ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Pártja (SDS) végez majd.

Alenka Bratusek balközép irányzatú kormányzásában a lakosság csalódott, Bratusek pedig előbb elvesztette pártja, a Pozitív Szlovénia vezetéséért folytatott küzdelmet, majd május elején a miniszterelnöki posztról is lemondott.

Most új párttal indul a megmérettetésen, a közvélemény-kutatások szerint az Alenka Bratusek Szövetsége (ZaAB) éppen csak eléri majd a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

2012 óta a Bratusek vezette kormány volt a második kabinet, amely nem töltötte ki mandátumát.

A közvélemény a választástól politikai stabilizációt vár, az új kormánynak pedig — amennyiben nem akar elődeihez hasonlóan csalódást okozni — nagyon komoly gazdaságélénkítő intézkedéseket kell végrehajtania. Általános vélekedések szerint az ország legnagyobb gondjai közé tartozik, hogy az államadósság már majdnem eléri a bruttó hazai termék (GDP) 72 százalékát. A munkanélküliség pedig áprilisban meghaladta a 13 százalékot, ami Szlovénia esetében már igen magasnak számít.

A választópolgárok 19 óráig járulhatnak az urnák elé, az elemzők magas, 60 százalékot meghaladó részvételi arányra számítanak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu