Összecsapások Líbiában

Összecsapások robbantak ki vasárnap reggel a líbiai főváros, Tripoli nemzetközi repülőterénél, a légi járatokat felfüggesztették - közölték reptéri források.
A harc a légikikötőt ellenőrzés alatt tartó zenteni felkelők és más, a repteret elfoglalni akaró csoportok között kezdődött. A támadást megelőzően az iszlamista milíciák a közösségi hálón arra szólítottak fel, hogy űzzék el a zenteni felkelőket.

A délutáni órákra jelentések szerint a zenteniek visszaverték a támadást, de a repülőtér közelében tovább folytak a harcok a milíciák között.

Az összecsapásokban legalább három ember életét vesztette és tizenegy megsebesült a Reuters brit hírügynökség egészségügyi forrásai szerint.

A fővárostól 25 kilométerre fekvő nemzetközi repteret 2011 októbere óta a Tripolitól mintegy 170 kilométerre délnyugatra található Zenten városának felkelői tartják uralmuk alatt. Az észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmenti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

Egyes értékelések szerint a vasárnapi harcok az iszlamista és szekuláris politikai erők közötti összetűzésnek tekinthetők, mivel a repteret megtámadó milíciák az iszlamista parlamenti pártok fegyveres szárnyának számítanak, míg a zenteni felkelők a szekuláris oldal támogatói.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu