Légicsapások a szeparatistákra, sok halott

Az ukrán légierő öt csapást mért a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták állásaira, és ezek során több tucat fegyveressel végeztek - közölték a kijevi hatóságok vasárnap.
A védelmi minisztérium beszámolója szerint lerombolták a szakadárok számos állását és megrongálták haditechnikájukat. Legalább 40 fegyverest is megöltek a csapások során - derül ki a közleményből. A harcok szombaton kezdődtek, vasárnap is folytatódtak.

A donyecki egészségügyi szervek ezzel párhuzamosan arról számoltak be vasárnap, hogy tizenkét ember meghalt és további tizenketten megsebesültek az ukrán biztonsági erők és az oroszbarát szeparatisták közti szombati összecsapásokban a városban és környékén.

Az ukrajnai Donyeck városában nyolcan, az attól 30 kilométerre keletre fekvő Makijivkában pedig négyen haltak meg. Az áldozatok közül legalább hatan civilek voltak. A szakadárok korábban 30 halottról beszéltek.

Luhanszkban a városi tanács sajtószolgálata szerint hat helyi lakos meghalt és hét megsebesült az ottani harcokban.

Porosenko: Kijev "elpusztítja" az oroszbarát szeparatistákat

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy Kijev "elpusztítja" az oroszbarát szeparatistákat, akik "minden egyes (megölt ukrán) katona életéért a sajátjaik százaival fognak fizetni". Az ukrán belügyminisztérium szerint egy hónapba telhet, mire vereséget mérnek az ország keleti részén, Donyeckben és Luhanszkban "független népköztársaságokat" kikiáltó oroszbarát fegyveresekre.

Porosenko hivatala vasárnap közölte, hogy az államfő a heves harcok kiújulása miatt a korábbi tervekkel ellentétben nem lesz jelen a brazíliai labdarúgó világbajnokság döntőjén. Ennek politikai jelentősége is van, mert a finálén ott lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is, és korábban megfigyelők úgy gondolták, hogy az esemény ürügyet szolgáltathat egy személyes találkozóra a két vezető között.

Petro Porosenko és nyugati vezetők többször kérték Putyint, hogy bírja rá a szeparatistákat a fegyverletételre. Egyben azzal vádolták az orosz államfőt, hogy jelentős támogatást nyújt a fegyvereseknek.

Orosz területen csapódott be egy ukrán lövedék

Családi ház kertjébe csapódott egy, a feltételezések szerint Ukrajna területéről kilőtt lövedék a dél-oroszországi Rosztovi területen vasárnap.

Egy férfi meghalt, egy idős asszony és egy másik ember megsebesült. Az orosz külügyminisztérium előbb kemény diplomáciai válaszlépéseket helyezett kilátásba, majd tiltakozó jegyzéket adott át a moszkvai ukrán nagykövetség ügyvivőjének.

Az eset az Ukrajnával határos orosz területen lévő Donyeck városban történt. A 49 ezer lakosú, doni kozákok alapította település közvetlenül az ukrán határnál, mintegy 60 kilométerre található a délkelet-ukrajnai Luhanszktól, és 171 kilométerre északnyugatra Rosztov-na-Donutól, a dél-oroszországi régió székhelyétől,

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságnak a helyszínen dolgozó szakemberei megerősítették a lövedék becsapódását.

Az ukrán nemzetbiztonsági tanács szóvivője ugyanakkor határozottan kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai speciális műveletben részt vevő csapatok nem lőttek orosz területet - tudósított a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Kijevből.

Az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett luhanszki népköztársaság képviselői pedig azt utasították vissza, hogy a szakadárok lőnék Oroszország területét, és szándékos dezinformációnak nevezték Kijev állítását.

A Rosztovi terület kormányszóvivőjének közlése szerint közép-európai idő szerint a lövedék 7 óra 20 perckor csapódott be a családi ház udvarába. Az ott tartózkodó, 1968-as születésű férfi vesztette életét a kelet-ukrajnai Donyeckkel azonos nevű orosz város Baltyijszkaja utcájában. A később pontosított adatok szerint összesen hét ukrán lövedék csapódott be a településre.

Az elhunyt férfi kezét szétroncsolta az akna - jelentette a Rosszija 24 hírtelevízió. Az állami tévé regionális tudósítójának jelentése szerint két másik ember is megsebesült a lövedék becsapódásakor. Egyiküket, egy idős asszonyt a robbanáskor keletkezett lökéshullám házának falához dobta, állapotát kielégítőnek tartják az orvosok.

Moszkva kemény diplomáciai választ ígér

Az orosz külügyminisztériumban kemény és konkrét diplomáciai válaszlépéseket helyeztek kilátásba Ukrajnával szemben a lövedék és a férfi halála miatt. Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes a Ria Novosztyinak azt mondta, a tények azt bizonyítják, hogy veszélyesen erősödik a feszültség Oroszország és Ukrajna határán. Hozzátette, hogy a diplomáciai válaszlépések előtt tisztázniuk kell minden körülményt a történtekkel kapcsolatosan.

Időközben az orosz külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át a moszkvai ukrán nagykövetség ügyvivőjének, amelyben "a szuverén Oroszország és állampolgárai elleni újabb agresszív cselekménynek minősítették a provokációt".

Karaszin az Itt Moszkva beszél című rádióműsornak kifejtette, az eset ismételten rámutat arra, hogy mielőbb be kell szüntetni a vérontást és fel kell újítani a tárgyalásokat az úgynevezett kontaktcsoport keretében minden érintett bevonásával. A csoportban a kijevi hatalom képviselői az EBESZ és Moszkva közvetítésével tárgyaltak korábban a délkelet-ukrajnai szakadárokkal a délkelet-ukrajnai rendezésről.

A Rosszija 24 hírtelevízió emlékeztetett arra, hogy korábban is több alkalommal csapódtak be lövedékek az Ukrajnával határos dél-oroszországi régió területére, de a vasárnapi az első eset, hogy a lövéseknek halálos áldozata és sebesültjei vannak. Múlt csütörtökön több aknavető-lövedék érte a délkelet-ukrajnai Luhanszk megyével határos Rosztovi terület egyik határállomását, amely Novosahtyinszk település közelében van.

Az Interfax orosz hírügynökség tudomása szerint az oroszországi Donyeck közelében lévő határátkelő működését is leállították, nem először.

A Zvezda orosz televízió munkatársának jelentése szerint a Rosztovi területnél egy ukrán katonai repülőgép megsértette Oroszország légterét, és az oroszországi Donyeck felé berepülve lövéseket adott le, vélhetően Ukrajna területén lévő célpontra.

Alekszandr Tyitov, a Rosztovi terület kormányának tájékoztatási hivatalának munkatársa közölte, hogy az ukrán határ mentén elhelyezkedő Donyeckből távolabbra telepítik az ukrán menekülteknek felállított 500 férőhelyes sátortábort.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu