Moszkva szerint ukránok voltak a rakétaütegek

Az orosz védelmi tárca hétfői közlése szerint műholdfelvételek bizonyítják, hogy az ukrán hadsereg BUK légvédelmi rakétarendszereket mozgatott a délkelet-ukrajnai „népfelkelők” állásainak körzetében a maláj utasszállító katasztrófáját megelőzőn, s annak napján, július 17-én is.
Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője a moszkvai védelmi tárca szituációs központjában tartott sajtóértekezleten bemutatott három műholdfelvételt, amelyek szerint Buk légvédelmi üteg – az önjáró indítóállás és két utántöltő gépjármű – alig nyolc kilométerre északnyugatra Luhanszktól vett fel pozíciót.

Donyeck mellett ugyanakkor rádiólokációs állomást fedeztek fel a műholdak, s a harmadik orosz felvétel szerint itt komoly légvédelmi erőt, közel 60 harcjárművet és különleges technikát vonultattak fel.

A július 17-én – a katasztrófa napján – az orosz szputnyikok felvételei szerint Luhanszk körzetéből eltűnt a BUK, de az indítóállást felfedezték egy másik képen, Donyecktől 50 kilométerre keletre, Sahtyorszktól nyolc kilométerre délre.

„Felmerül a kérdés, hogy miért települt át a rakétaüteg közvetlenül a tragédia előtt a népfelkelők által ellenőrzött körzetek közvetlen közelébe? A területről július 18-án készült felvételek már azt mutatják, hogy az üteg elhagyta korábbi pozícióját” – hangoztatta az altábornagy.

Kartapolov állítása szerint éppen július 17-én volt észlelhető a BUK légvédelmi rendszerek rádiólokációs tevékenységének megnövekedett intenzitása.

Ukrajna kitart eddigi álláspontja mellett, amely szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták Oroszországtól kapták a BUK-M1-es (SA-11) rakétarendszert, minden valószínűség szerint az azt működtető személyzettel – közölte egy ukrán biztonsági forrás hétfőn.

Az idézett forrás a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett: az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) korábban nyilvánosságra hozta azt az értesülését, amely szerint a szeparatisták tárgyalásokat folytattak az orosz rakétarendszer szállításáról.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu