Moszkvai állítás szerint nem észleltek rakétaindítást az utasszállító katasztrófája idején

Az orosz védelmi tárca hétfői közlése szerint nem észleltek rakétaindítást a maláj utasszállító múlt csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófája idején.
A bejelentés szerint az ezzel kapcsolatos dokumentumokat a nemzetközi szakértők rendelkezésére bocsátják, akárcsak azokat az anyagokat, amelyek szerint – mint Moszkva állítja – a maláj utasszállító közelében, attól 3–5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép – feltételezhetően egy SzU–25-ös vadászbombázó – repült: észlelték, ahogy a vadászgép a maláj utasszállító irányában emelkedik. Az orosz védelmi tárca erre magyarázatot követelt Kijevtől.

A SzU–25-ös rövid idő alatt elérheti a tízezer méteres magasságot, fegyverzetében általában megtalálhatók az R–60-as levegő-levegő rakéták, amelyek akár 12 kilométeres távolságról is leküzdhetik a megadott célpontot.

Igor Makusev altábornagy, az orosz légierő vezérkari főnöke a moszkvai védelmi tárca szituációs központjában tartott sajtóértekezleten emlékeztetett arra: korábban Kijev hivatalosan azt közölte, hogy „az esemény idején a körzetben nem voltak ukrán katonai gépek”, ami az orosz tábornok szerint nem felel meg a valóságnak.

A Reuters brit hírügynökség szerint orosz részről kérik Washingtont, hogy ossza meg Moszkvával, illetve a nemzetközi közösséggel azokat a műholdfelvételeket, amelyeken rakétaindítást észleltek, amennyiben rendelkeznek ilyenekkel.

Az orosz légtérellenőrzés most nyilvánosságra hozott adatai szerint a maláj Boeing-777-es utasszállító – miután átrepült Donyeck felett – 14 kilométerre eltért a kijelölt útiránytól, majd megpróbált korrigálni, de erre már nem volt ideje – közölte Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője.

A tábornok szerint a lázadók ellenőrizte körzetek közelében az adott időszakban 3-4 BUK légvédelmi rakétaüteg mozgott, hatótávolságuk 35 kilométer, és 22 kilométeres magasságig képesek leküzdeni a célt.

A július 17-én – a katasztrófa napján – az orosz szputnyikok felvételei szerint Luhanszk körzetéből eltűnt a BUK, de az indítóállást felfedezték egy másik képen, Donyecktől 50 kilométerre keletre, Sahtyorszktól nyolc kilométerre délre.

Cáfolta az orosz védelmi minisztérium hétfőn azt is, hogy BUK – NATO-kódnevén SA-11 – típusú légvédelmi rakétarendszereket vagy bármilyen más fegyvert szállított volna a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistáknak.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu