Obama újabb szankciókkal fenyegeti Oroszországot

Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen felelőssége rábírni a kelet-ukrajnai szeparatistákat, hogy a nemzetközi szakértők vizsgálatot folytathassanak a maláj utasszállító gép lezuhanásának helyszínén - jelentette ki hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.
Obama sürgette, hogy a szakértőknek haladéktalan és teljes hozzáférést biztosítsanak a tragédia helyszínéhez, ellenkező esetben Moszkvának újabb szankciókra kell számítania. Mint mondta, a szakadárok, akik Oroszországtól kaptak kiképzést és fegyvereket, valamit többségükben orosz állampolgárok, holttesteket és bizonyítékokat távolítottak el onnan.

"Pontosan mit akarnak elrejteni?" - tette fel a kérdést az amerikai elnök. Sürgette, hogy Moszkva mielőbb hagyjon fel az ukrajnai válság során eddig követett stratégiájával és vegye komolyan a fegyveres konfliktus megoldását. Barack Obama egyúttal súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyre növekszik a Gázai-övezet körül kirobbant konfliktus áldozatainak száma és azonnali tűzszünetet sürgetett.

Rámutatott, hogy a Közel-Keletre látogató John Kerry külügyminiszter nyomást fog gyakorolni a szemben álló felekre, hogy térjenek vissza a Hamász és az Izrael által 2012-ben megkötött fegyvernyugvási megállapodáshoz. "Nem akarunk tanúi lenni annak, hogy újabb civileket ölnek meg" - hangsúlyozta az elnök.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu