Maláj szakértőknél a két feketedoboz

A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője átadta a malajziai szakértőknek keddre virradóra a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két feketedobozát.
Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke újságírók jelenlétében, saját donyecki hivatalában adta át a két feketedobozt. A két fél az átadást rögzítő jegyzőkönyvet is aláírt. A maláj fél ebben ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői is.

Mohamed Sakri ezredes, a maláj nemzetbiztonsági tanács tagja azt mondta, hogy mindkét feketedoboz jó állapotban van. "Úgy látom, hogy a feketetedobozok épek, habár kissé megrongálódtak. Jó állapotban vannak" - mondta Sakri.

Najib Razak Malajzia miniszterelnöke hétfőn jelentette be, hogy Borodaj beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába. Azt is sikerült elérnie Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat - mondta.

A megállapodás szerint a 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkiv városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át őket. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják az áldozatokat, és a malajziaiakat hazaviszik.

Borodaj bejelentette, a felkelők tűzszünetet fognak hirdetni a katasztrófa helyszínének tíz kilométeres körzetében.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember — közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette.

Hollandia fogja irányítani a vizsgálatot

Már Ukrajnában vannak a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői, hogy részt vegyenek a maláj utasszállító katasztrófájának kivizsgálásában. Az ICAO hangsúlyozza, hogy a katasztrófa kivizsgálása hosszadalmas folyamat, és minden érintett félnek együtt kell működnie a nemzetközi szakértőkkel, különösen fontos, hogy hozzáférést biztosítsanak minden bizonyítékhoz és a katasztrófával kapcsolatos adathoz.

Hollandia beleegyezett abba, hogy vezető szerepet vállal a maláj utasszállító repülőgéppel történt kelet-ukrajnai katasztrófa körülményeinek kivizsgálásában - közölte Frans Timmermans holland külügyminiszter hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Timmermans azt mondta, hogy Hollandia az érintett országokkal, az ENSZ-el és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO) szorosan együttműködve fogja lefolytatni a vizsgálatot.

Petro Porosenko ukrán elnök a BT-ülést megelőzően jelentette be, hogy kész felajánlani az incidensben a legsúlyosabb veszteségeket elszenvedett Hollandiának az ügy felderítésének irányítását.

A BT ülése után Vitalij Csurkin ENSZ-nagykövet üdvözölte, hogy Hollandia fogja irányítani a vizsgálatot. Reményét fejezte ki, hogy szerepvállalásával sikerül valóban elfogulatlan vizsgálatot lefolytatni az ügyben. Csurkin hangsúlyozta, hogy ennek során Ukrajnának egy sor kérdésre kell választ adnia: a többi között magyarázatot kell adnia a repülésirányítók tevékenységére, arra, hogy a katasztrófa napján miért vezényeltek a lázadók kezén lévő térség közvetlen közelébe egy Buk-üteget, majd a gép lezuhanása után miért szállították el onnan sietséggel, és miért pont július 17-én, vagyis a katasztrófa napján működtek a legnagyobb intenzitással az ukrán légvédelem lokátorai? Hétfőn az orosz védelmi minisztérium arra is magyarázatot kért Kijevtől, hogy a baleset idején miért repült a maláj utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép, feltételezhetően egy SzU-25-ös vadászbombázó?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn egyhangúlag határozatban ítélte el a maláj utasszállító repülőgép kelet-ukrajnai megsemmisítését, és egyúttal felszólította a területet uraló szakadár fegyveres csoportokat, hogy biztosítsanak biztonságos és korlátlan hozzáférést a tragédia helyszínéhez egy független nemzetközi vizsgálat számára.

Megérkezett Harkivba a holttesteket szállító vonat

Megérkezett kedden a kelet-ukrajnai Harkivba, a Balaskova vasútállomásra a maláj utasszállító repülőgép több mint 280 utasának holttestét szállító hűtővonat a szakadárok ellenőrzése alatt álló Donyeck megyei Torezből.

Helyi idő szerint délelőtt 11 óra 20 perckor futott be a szerelvény a pályaudvarra. Az állomáson a négy hűtővagont egy másik mozdonyhoz csatolják, és a szerelvény tovább megy a harkivi Maliseva üzembe. Az előzetes hírek szerint nemzetközi szakértői csoport vizsgálja meg a holttesteket az üzemben, ahol erre a célra egy speciális helységet alakítottak ki. Az üzembe vezető vasútpálya mentén rendőrök vigyáznak arra, hogy a vonat biztonságban eljusson a célállomásig.

Közben az ukrán külügyminisztérium felhívást intézett azokhoz az országokhoz, amelyeknek állampolgárai a légi katasztrófa áldozatául estek, hogy küldjenek rendőröket a nyomozásban való részvételre. A tárca emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a maláj utasszállító lezuhanásával kapcsolatban hozott határozatában felszólította az államokat, működjenek együtt a tragédiát okozók felelősségre vonása érdekében.

Tüntettek Malajziában az orosz nagykövetség előtt

Oroszország minden tőle telhetőt megtesz, így latba veti a szakadárok között meglévő befolyását is, hogy segítse a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító ügyében folyó nyomozást - közölte kedden Putyin az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén. Hozzátette: a Nyugatnak ugyanígy nyomást kell gyakorolnia a kijevi vezetésre az ellenségeskedés beszüntetése érdekében.

"Az igazságot akarjuk!" - skandálta a mintegy száz tüntető, feliratokkal nyomatékosítva követelését, hogy szolgáltassanak igazságot az áldozatoknak: a hatóságok derítsék ki, hogy kik a felelősek a katasztrófáért.

A gépen több tucatnyi malajziai állampolgár is utazott.

Ljudmilla Vorobjeva nagykövet egyébként a tüntetés előtt ismét kijelentette, hogy Oroszországnak semmi köze a szerencsétlenséghez és Ukrajnát hibáztatta a történtekért.

Pentagon: nem igaz az ukrán harci gépről szóló moszkvai állítás

A Pentagon szerint nem felel meg a valóságnak az a moszkvai állítás, hogy a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító közelében egy ukrán harci gép, feltehetően egy Szu-25-ös csapásmérő repülőgép haladt a katasztrófa idején.

Ezt Eileen Lainez, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség érdeklődésére. Felhívta a figyelmüket Petro Porosenko ukrán államfő nyilatkozatára is, aki a CNN-en azt mondta, hogy ez nem igaz - idézte kedden Lainezt a hírügynökség.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a lelőtt maláj utasszállító közelében, 3-5 kilométeres távolságra tőle egy ukrán harci gép - feltételezhetően egy Szu-25-ös - repült: észlelték, ahogy a vadászgép a maláj utasszállító irányában emelkedik. Az orosz védelmi tárca magyarázatot követelt Kijevtől, és közölte, hogy az ezzel kapcsolatos dokumentumokat átadja nemzetközi szakértőknek.

Jóváhagyta a részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet

A határozat indoklása szerint a részleges mozgósításról hozott döntésre "a katonák és békés lakosok halálát okozó terrorizmus kelet-ukrajnai terjedése" miatt van szükség, továbbá azért, mert Oroszország jelentős csapatokat csoportosít Ukrajna határaihoz, ami "külső támadás veszélyét jelenti, és fenyegeti az ukrán állam függetlenségét".

A mozgósítást a határozat életbe lépését követően, 45 napos időszakban hajtják végre.

A parlament törvénymódosítást fogadott el, amelyben felemelte a tartalékos tisztek hadkötelezettségségének maximális életkorát az eddigi 50 évről az altiszteknél 60, a főtiszteknél 65 évre.

Vita közben ismét verekedés tört ki az ülésteremben a Viktor Janukovics posztjáról eltávolított volt államfő hivatali idejében kormányzó Régiók Pártja és a jelenleg kormányon lévő nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt képviselői között.

Mikola Levcsenko, a Régiók Pártjának képviselője felszólalásában kijelentette, hogy kudarcba fulladt Petro Porosenko elnök kelet-ukrajnai béketerve. Olekszandr Turcsinov házelnök megvonta tőle a szót, ami dulakodást váltott ki a honatya frakciótársai és a "szvobodás" képviselők között. Ezután a házelnök megszavaztatta, hogy távolítsák el Levcsenkót az ülésteremből. A javaslatot a jelen lévő képviselők többsége elfogadta.

A parlament keddi ülésén a maláj repülőgép lezuhanásával összefüggésben nyilatkozatban szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy nyilvánítsa terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok "népköztársaságait", valamint nyújtson segítséget - beleértve a haditechnológiait is - Ukrajnának a terrorizmus elleni küzdelemben.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu