Több tucatnyi török rendőrtisztet vettek őrizetbe

Legkevesebb 76 rendőrtisztet vettek őrizetbe kedden Törökországban illegális telefonlehallgatás és kémkedés vádjával.
A terhükre rótt bűncselekményeket állítólag a Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök közvetlen környezetét érintő korrupciós botrányban indult hatósági vizsgálat során követték el - számolt be kedden a CNN Türk hírtelevízió.

A tévécsatorna közölte, hogy az ország 22 tartományában fogták el a rendőrtiszteket, köztük az isztambuli rendőrség terrorellenes egységének vezetőjét. A vádak szerint az érintettek bűnszervezetet hoztak létre, illegálisan hallgattak le telefonbeszélgetéseket és dokumentumokat hamisítottak.

A helyi média úgy értesült, hogy az őrizetbe vettek többsége kulcsszerepet játszott a tavaly decemberben kezdődött és a török kormányfőhöz közeli személyeket is kompromittáló korrupciós botrány kivizsgálásában. Az ügy kirobbanását követően négy miniszter távozott tisztségéből, és egy üzletembert, aki szoros kapcsolatokat ápolt Erdogannal, őrizetbe vettek.

Az isztambuli rendőrség nem kommentálta az értesüléseket.

Erdogan korábban azt hangsúlyozta, hogy a korrupciós botrányt a török igazságszolgáltatás és rendőrség soraiban nagy befolyással bíró Fethullah Gülen iszlamista hitszónok robbantotta ki azzal a céllal, hogy eltávolítsa őt a hatalomból.

A török miniszterelnök azzal vádolja a Gülenhez köthető Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatot, hogy kormányzati tisztségviselők telefonbeszélgetéseinek ezreit hallgatták le, és a felvételeket közzétették a közösségi oldalakon.

Korábban a kormányfő tanácsadói leszögezték, hogy a Hizmet elleni küzdelmet a közelgő elnökválasztásra tekintettel sem fogják felfüggeszteni. Tavaly december óta több ezer rendőrt és több száz bírót mozdítottak el a korrupciós botrány kirobbanását követő tisztogatásokban.

Törökországban augusztus 10-én első alkalommal szavaz a lakosság közvetlenül az új államfőről. A voksolás egyik legesélyesebb indulója maga Erdogan.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu