Száz célpontot lőtt az izraeli légerő Gázában

Az izraeli hadsereg száz célpontot lőtt kedd hajnalban Gáza város izraeli határhoz közeli, keleti es-Sedzsáíja negyedében - közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.
A légierő többek közt öt mecsetet, egy sportstadiont és a Hamász katonai vezetőjének lakását lőtte kedd hajnalban. A tüzérségi tűzben palesztin források szerint heten vesztették életüket, és ezzel a palesztin halottak száma július 8-a, az Erős Szikla hadművelet kezdete óta ötszáznyolcvanháromra nőtt.

Az izraeli katonákat meglepte a hamászosok erőteljes gerillaharcmodora Sedzsáíjában - írta a Ynet. A 2009-es Öntött Ólom hadművelet idején az iszlamista fegyveresek eltűntek az izraeli hadsereg környékéről, de a mostani hadjáratban rendre felbukkannak az alagútrendszer titkos járataiból, rajtaütnek az izraeli katonákon, majd ismét eltűnnek.

„Együttműködünk a hírszerzéssel, ami az alagutakkal kapcsolatban különösen fontosnak bizonyult” - közölte a Ynettel egy magas rangú katonai forrás kedd reggel. „Ez a veszély vezet a legtöbb összecsapáshoz a terepen” - tette hozzá a alagutak hamászos védelmére utalva.

„Minden szempontból jobbak vagyunk náluk, és ezt sajnálatunkra nagyon is értik” - mesélte az egyik es-Sedzsáíjában harcoló izraeli katona. „Kijönnek, lőnek, majd eltűnnek. Ez egy hatalmas, zsúfolt lakónegyed épületekkel és udvarokkal, amely úgy elnyel egy katonai egységet, de egy egész zászlóaljat is, hogy meg sem érezni. Az alagutak kijáratait hálószobákba ásták, bokrok alá, utcák végébe” - tette hozzá.

„Az izraeli hadsereget meglepték. Menekülésre számítottak, mint az Öntött Ólom hadműveletnél, és helyette gerillaharcosokat találtak, valamint páncéltörő rakétákat a lakóházakban, mint a második libanoni háborúban. Szinte nem is látni őket, és rendelkezésükre áll a föld alatti rendszer, amelynek segítségével egészen közel juthatnak„ - állítja egy a terepen küzdő katona a Ynetben.
 

HÍREK RÖVIDEN

• Az izraeli hadsereg kedd reggelarról tájékoztatott,hogy egyik sebesült katonája egy vasárnapi támadásban eltűnt. A hadsereg néhány órával később nyilvánosságra hozta az eltűnt katona nevét is: a tizenkilenc éves Oron Saul holttestét nem találták meg a vasárnap éjjel felrobbantott páncélos kocsin. Saul azonos lehet azzal a katonával, akiről a Hamász azt állítja, hogy a fogságukba került, és akinek a nevét a palesztin szervezet Áron Saulként adta meg. A hadsereg bejelentése szerint egy harci járművet ért páncéltörő rakétás támadás után tűnt el egy katona. A katonai szóvivő elmondta, hogy azonosították a támadásban meghalt hat katona földi maradványait, de a járművön tartózkodó hetedik katona hiányzik.

• Németországban antiszemita megnyilvánulások fordulnak elő a gázai konfliktus miatt szervezett palesztinpárti tüntetéseken. Politikusok és a németországi zsidó közösség vezetői elítélték a kirohanásokat, a berlini rendőrség pedig kedden megtiltotta a tüntetőknek egy zsidóellenes rigmus skandálását, és eljárást indított egy imám ellen, akit uszítás miatt feljelentettek. Az utóbbi napokban több nagyvárosban, köztük Berlinben és Frankfurtban tartottak az izraeli hadsereg műveleteit elítélő palesztinpárti demonstrációkat. A tüntetők transzparensein egyebek között a "gyermekgyilkos Izrael" felirat volt olvasható.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu