Lávaömlés miatt lezárták a Stromboli vulkánt

Átmenetileg lezárták a Strombolit a turisták elől, mert a híres dél-olaszországi vulkán négy év után újra kitört, és egy 650 méter magasan keletkezett kráterből izzó láva ömlik a tengerbe.
A helyi hatóságok szerint a néhány napja kezdődött kitörés nem jelent veszélyt a Strombolin és a szomszédos szigeteken tartózkodó emberekre, a hegycsúcsra vezető turistaösvényt azonban 290 méteres magasságban lezárták.

A ritka esemény által a szigetre csalogatott turisták ezrei hajókról gyönyörködnek a rendkívüli látványban, a vízi járművek sem mehetnek azonban közelebb 300 méternél.

A vöröslő lávafolyam jól látható a tengerről is, a szigetek közti kompokról és a sok kis bárkáról, amely alkalmilag kínálja szolgáltatását.

Lipari-sziget Stromboli ügyében is illetékes polgármestere, Marco Giorgianni szerint a látványosság várhatóan nem tart sokáig, a lávaömlés intenzitása máris csökkent.

Megélénkült aktivitást mutat a szicíliai Etna vulkán is, amelynek július 25-én keletkezett repedéséből négy kilométeres hamufelhő emelkedett a magasba szombaton.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan