Lávaömlés miatt lezárták a Stromboli vulkánt

Átmenetileg lezárták a Strombolit a turisták elől, mert a híres dél-olaszországi vulkán négy év után újra kitört, és egy 650 méter magasan keletkezett kráterből izzó láva ömlik a tengerbe.
A helyi hatóságok szerint a néhány napja kezdődött kitörés nem jelent veszélyt a Strombolin és a szomszédos szigeteken tartózkodó emberekre, a hegycsúcsra vezető turistaösvényt azonban 290 méteres magasságban lezárták.

A ritka esemény által a szigetre csalogatott turisták ezrei hajókról gyönyörködnek a rendkívüli látványban, a vízi járművek sem mehetnek azonban közelebb 300 méternél.

A vöröslő lávafolyam jól látható a tengerről is, a szigetek közti kompokról és a sok kis bárkáról, amely alkalmilag kínálja szolgáltatását.

Lipari-sziget Stromboli ügyében is illetékes polgármestere, Marco Giorgianni szerint a látványosság várhatóan nem tart sokáig, a lávaömlés intenzitása máris csökkent.

Megélénkült aktivitást mutat a szicíliai Etna vulkán is, amelynek július 25-én keletkezett repedéséből négy kilométeres hamufelhő emelkedett a magasba szombaton.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu