Erdogan már az első fordulóban győzött

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő már az első fordulóban megnyerte vasárnap az ország történelmének első közvetlen elnökválasztását a nem hivatalos eredmények szerint, amelyek ismertté válása után az isztambuli Eyüp szultán mecsetjébe ment imádkozni, mint ahogyan az ottomán szultánok tették a trónra lépés előtt - jelentették a török televíziós csatornák.
A leadott szavazatok 99 százalékának feldolgozása alapján az iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) színeiben kormányzó konzervatív miniszterelnök a szavazatok 52,1 százalékával áll az első helyen, messze lehagyva a szociáldemokrata és nacionalista ellenzék közös jelöltjét, Ekmeleddin Ihsanoglu 70 éves történészt (38,9 százalék) és a kurd kisebbség jelöltjét, Selahattin Demirtast (mintegy 9 százalék) - jelentette a CNN Türk és az NTV televízió.

A 2003 óta kormányzó Erdogan vasárnap, az eredmények ismertté válása után az isztambuli Eyüp szultán mecsetjébe ment imádkozni, mint ahogyan az ottomán szultánok tették a trónra lépés előtt — jelentették a televíziók.

"Mindenkinek köszönetet mondok, akinek része van ebben az eredményben" — mondta a megválasztott elnök a mecset előtt összegyűlt több ezer híve előtt.

"A nép kinyilvánította az akaratát a mai szavazáson" — mondta Erdogan, de nem nyilvánította győztesnek magát.

"Emelni fogjuk demokráciánk szintjét és folytatjuk a békefolyamatot" — fogalmazott a kurd rendezésre utalva. Megerősítette, hogy vasárnap éjjel Ankarában beszédet mond több tízezer párthíve előtt az AKP székházának erkélyéről, amikor valamennyi szavazatot feldolgozták. A hivatalos végeredményt a török választási bizottság várhatóan csak hétfőn jelenti be. A győzelemhez a szavazatok abszolút többségére van szükség.

Fő ellenfele, Ekmeleddin Ihsanoglu vasárnap este gratulált Erdogannak a győzelemhez. "Gratulálok a miniszterelnök úrnak, és sikert kívánok neki" - mondta a politikus újságíróknak adott rövid nyilatkozatában Isztambulban.

Erdogan, akinek a 2015-ös parlamenti választásokon távoznia kellett volna a kormány éléről, nem rejtette véka alá, hogy továbbra is ellenőrizni kívánja a végrehajtó hatalmat és bővíteni akarja a többnyire protokolláris jellegű államfői hatásköröket.

Törökország Erdogan vezetése alatt vált regionális gazdasági hatalommá. Ellenfelei viszont attól tartanak, hogy iszlamista gyökerei és a másként gondolkodókkal szembeni türelmetlensége miatt Erdogan elnöksége alatt az 1923-ban Kemal Atatürk által megalapított világi köztársaság, NATO-tagállam és európai uniós tagjelölt távolabb kerül az atatürki világi eszméktől. Alkotmánymódosítási terveit politikai ellenlábasai máris hevesen bírálják.

Erdogan győzelme nem meglepő, tekintve az erőteljes kampányt, pártja, az AKP pénzügyi befolyását és az ország médiája feletti befolyását.

2013 júniusában több millió török tiltakozott az utcákon a tekintélyelvű és iszlamista kormányzás ellen. A megmozdulások szigorú megtorlása árnyékot vetett a rendszerre. Tavaly télen soha nem látott korrupciós botrány tört ki, Erdogan egykori szövetségesét, Fethullah Gülen iszlamista imámot vádolta meg "összeesküvéssel", és tisztogatást hajtott végre a rendőrség és igazságszolgáltatás soraiban, és korlátozta a közösségi médiát.

"Erdogan számára nem az elnökválasztás megnyerése a legnehezebb, hanem az utána következő időszak" — vélte Ziya Meral, a cambridge-i egyetem tanára, aki szerint a török politikus "politikai jövője nagyban attól függ, hogyan tudja majd fenntartani az AKP feletti hatalmát".

Erdogan szerint győzelme a demokrácia diadala is

A nemzeti akarat és a demokrácia diadalának nevezte Recep Tayyip Erdogan török kormányfő vasárnap este az aznapi elnökválasztáson aratott győzelmét.

A leendő államfő több ezer híve előtt, pártja ankarai központi épületének erkélyéről beszélve köszönetet mondott a rá szavazóknak, és azt hangoztatta, hogy az országban új korszak kezdődik, amely reményei szerint a nemzeti megbékélés időszaka lesz.

"Ma lezárunk egy korszakot, és belépünk egy újba" - fogalmazott Erdogan. Arra szólított egyúttal, hogy felejtsék el a múlt belső vitáit, hagyják azokat az új érával lezárandó "régi Törökországban".

Ellenfelei közül többen tekintélyelvű és iszlamista kisiklással vádolták a kormányfőt. Tőlük most azt kérte, hogy vizsgálják felül ezt az álláspontjukat.
"Hetvenhétmillió török elnöke leszek, nem csupán azoké, akik rám szavaztak" - fogalmazott Erdogan.

A miniszterelnök, aki 2003 óta vezette a kormányt Törökországban, a nem hivatalos végeredmény szerint már az első fordulóban megnyerte az ország történelmének első közvetlen elnökválasztását.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu