Újabb 72 órás tűzszünetet hozott tető alá Egyiptom

Egyiptom mind a palesztin, mind az izraeli fél belegyezését megkapta egy újabb 72 órás tűzszünethez a Hamász iszlámista szervezet irányítása alatt álló Gázai övezetben.
A tűzszünet közép-európai idő szerint vasárnap este 23 órakor életbe is lépett.

Izrael elfogadta az egyiptomi javaslatot, és az izraeli tárgyalók visszatérnek hétfőn Kairóba, hogy felújítsák a tárgyalásokat a palesztinokkal, ha tart a fegyvernyugvás - közölte egy magas rangú izraeli kormányilletékes.

Az izraeliek pénteken szüntették be a megbeszéléseket és hagyták el a tárgyalások helyszínéül szolgáló Egyiptomot, még mielőtt lejárt az előző tűzszünet időtartama, mivel a Hamász nem hosszabbította meg a háromnapos ideiglenes tűzszünetet, és újraindította a zsidó állam elleni rakétatámadásokat. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a védelmi kabinet vasárnapi tel-avivi ülésén leszögezte, hogy "rakétatűz alatt" szó sem lehet újabb tárgyalásokról.

A kairói tárgyalások azért szakadtak meg, mert a Hamász az Izrael és Egyiptom által 2007-ben, a Hamász erőszakos gázai hatalomátvételekor közösen meghirdetett gázai blokád azonnali, teljes feloldását követeli. Izrael azonban csak akkor hajlandó megnyitni az övezet határait, ha a Hamász beleegyezik azok ellenőrzésébe, valamint a palesztin szervezetek lefegyverzésébe.

A gázai fegyveres csoportok a hét végén is rakétákkal lőtték a szomszédos izraeli területeket, Jeruzsálem pedig légi és szárazföldi tüzérségi csapásokkal válaszolt, megölve öt palesztint, köztük egy gyermeket és egy nőt - közölték gázai egészségügyi illetékesek.

A tűzszünet összeomlása óta a palesztinok főként az övezet melletti kibucokra mért rakéta- és aknatámadásokat.

A 33 napja kezdődött izraeli hadművelet alatt 1895 palesztin és 67 izraeli vesztette életét szárazföldi harcokban, légicsapásokban, aknatámadásokban.

Üdvözölte a tűzszünetet az ENSZ főtitkára

Szóvivője által helyi idő szerint vasárnap este New Yorkban ismertetett nyilatkozatában Ban Ki Mun reményét fejezte ki, hogy a fegyvernyugvás tartós lesz.

A szembenálló feleket a főtitkár felszólította arra: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák az újbóli erőszakos cselekményeket.
Nyilatkozatában Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy az ENSZ kész közreműködni a tűzszüneti megállapodás megvalósításában, a béke helyreállításában, továbbá a Gázai övezet égetően szükséges újjáépítésében.

Az újabb tűzszünetet ezúttal is Egyiptom kezdeményezte, és ahhoz mind a palesztin, mind az izraeli fél belegyezését megkapta. A 72 órás tűzszünet közép-európai idő szerint vasárnap este 23 órakor életbe is lépett.

Izrael elfogadta az egyiptomi javaslatot, és az izraeli tárgyalók visszatérnek hétfőn Kairóba, hogy felújítsák a tárgyalásokat a palesztinokkal, ha tart a fegyvernyugvás - közölte egy magas rangú izraeli kormányilletékes.

A 33 napja kezdődött izraeli hadművelet alatt 1895 palesztin és 67 izraeli vesztette életét szárazföldi harcokban, légicsapásokban, aknatámadásokban.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan