Újabb segélycsomagokat dobott le Irakban az USA

Újabb élelmiszer-küldeményt és víztartályokat dobott le az Egyesült Államok a dzsihadista Iszlám Állam (IÁ) előretörésétől fenyegetett észak-iraki lakosságnak - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Egy C-17-es és három Hercules C-130-as katonai szállítógép fedélzetéről 88 segélycsomagot dobott le vasárnap a légierő - közölte az amerikai középső parancsnokság, amelyhez a Közel-Kelet területe tartozik. A hadsereg 22 488 ezer adag ételnek megfelelő élelmiszer-küldeményt és mintegy 16 633 liter vizet tartalmazó tartályokat dobott le - tájékoztattak.

Ez volt Washington negyedik ilyen humanitárius segélyakciója. A Pentagon arról számolt be, hogy az Egyesült Államok csütörtök este óta több mint 74 ezer adag ételt és 56 780 liter ivóvizet juttatott célba az iszlamisták kegyetlenkedései elől a hegyekbe menekült embereknek.

Az IÁ harcosai az előző héten bevették a legnagyobb iraki keresztény városnak számító Karakost és az addig kurdok ellenőrizte Szindzsár városát, emiatt mintegy kétszázezren - többségükben a türkmén és a jazidi kisebbség tagjai - menekültek el a közeli hegyekbe. A víz- és élelemhiány miatt a térségben szorult helyzetbe kerültek az elüldözött kisebbségi közösségek, humanitárius katasztrófa kialakulása fenyegetett.

Washington megkezdte az iraki kurdok felfegyverzését

Az Egyesült Államok megkezdte az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport ellen harcoló iraki kurd erők közvetlen felfegyverzését - közölték hétfőn nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők.

Washington korábban kitartott azon álláspontja mellett, hogy kizárólag a bagdadi kormánynak szállít fegyvereket, az IÁ azonban az utóbbi hetekben súlyos csapásokat mért a kurd önvédelmi erők, a pesmergák állásaira.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen fegyverekről van szó, a név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékesek még azt sem árulták el, melyik kormányügynökség felelős a fegyverszállításokért, egyikük mindössze annyit mondott, hogy nem a védelmi minisztérium. Annyi bizonyos, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az utóbbi évtizedekben több hasonló felfegyverzési programot is végrehajtott titokban.

Az intézkedés rávilágít az amerikai vezetőknek az Irakban előrenyomuló Iszlám Állammal kapcsolatos növekvő aggodalmára, s hűen tükrözi a kormánynak azt a meggyőződését, hogy az irakiaknak maguknak kell megtenniük a szükséges lépéseket biztonsági problémáik megoldása érdekében. Az egyik tisztségviselő elmondta: a kormányzat is közel áll ahhoz, hogy jóváhagyja a Pentagonnak a kurdok felfegyverzésére vonatkozó terveit.

Az Ausztráliában tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter eközben sydneyi sajtótájékoztatóján nyugalomra szólította fel az irakiakat, és a több mint három hónapja húzódó kormányalakítást övező belpolitikai válsággal kapcsolatban kijelentette, hogy egyik politikai csoportnak sem lenne szabad erőt alkalmaznia.

Pénzt küldött Irakba Ferenc pápa

Irakba indult hétfőn Fernando Filoni bíboros, a pápa személyes küldötte. Ferenc pápa pénzt is adott Filoni bíborosnak az iraki lakosság segítésére - közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Az augusztus 8-án a pápa személyes iraki küldöttének kinevezett Fernando Filoni bíboros első állomása Bagdad lesz, innen az észak-keleti Erbílbe utazik tovább Iraknak a kurdok lakta területére. Erbíltől nem messze található Moszul városa, amelyet az Iszlám Állam - korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) - nevű szélsőséges fegyveres szervezet fegyveresei júniusban megszálltak.

Ferenc pápa vasárnap este találkozott Filoni bíborossal a vatikáni Szent Márta-házban. Az egyházfő "személyes útmutatást" és pénzt is adott a bíborosnak a szükséget szenvedő iraki lakosság azonnali megsegítésére - közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki nem mondta el, mekkora összegről van szó. Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében ismét a nemzetközi közösség fellépését szorgalmazta az Irakban folyó "bűncselekmények" leállítása érdekében. A szélsőséges szunnita csoport "kalifátust" kiáltott ki az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken, és üldözi más vallások követőit, köztük a keresztényeket. A múlt héten hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost.

Filoni bíboros 2000-2003 között Szíriában és Irakban szolgált apostoli nunciusként. Jelenleg a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa. Az Il Messaggero című római napilapban hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy missziója célja elsősorban diplomáciai és karítatív lesz: az iraki lakosságnak akar segítséget nyújtani. Hozzátette, tudja, hogy feladata nem veszélytelen, segítséget a helyi keresztény püspökök biztosítanak számára.

Filoni bíboros megjegyezte, hogy Szaddám Huszein elűzése 2003-ban kirobbant második iraki háború és az ezt követő nemzetközi katonai jelenlét ellenére az utóbbi tíz év alatt Irakban a helyzet rosszabb lett. "Az ILIÁ nem egyik napról a másikra született meg!" - hangoztatta a pápa iraki küldötte.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu