Lefejeztek egy amerikai újságírót

Az Iszlám Állam megjelentetett kedd este az interneten egy videót, amelyen állítólag James Foley két éve eltűnt amerikai újságíró lefejezése látható.
A szélsőséges szunnita szervezet az üzeni az Egyesült Államoknak, hogy iraki légicsapásai miatt végezte ki.

Az Üzenet Amerikának című felvétel a Youtube videomegosztó portálon jelent meg, hitelességét egyelőre lehetetlen ellenőrizni.

A sivatagban készült videón egy, fekete ruhát viselő álarcos férfi elvágja a térdelő újságíró torkát. A kivégzést végrehajtó férfi angolul beszél, brit akcentussal, és közben késével hadonászik. A kivégzés előtt az újságíró szólal meg, vélhetően a fogva tartók által összeállított szöveget mond fel. Közli, hogy a gyilkosa valójában az Egyesült Államok. Szeretteit arra szólítja, hogy keljenek fel az amerikai kormány ellen.

A 39 éves James Foley amerikai haditudósító tavalyelőtt novemberben tűnt el Szíria északnyugati részén, a török határ közelében. Állítólag fegyveres támadók tuszkolták egy gépkocsiba, és azóta nem volt róla hír. A CNN hírtelevízió szerint akkoriban Foley szabadúszó újságíróként több sajtóorgánumnak dolgozott, így a GlobalPost amerikai hírportálnak és az AFP hírügynökségnek is. Az újságíró két évvel korábban, 2011-ben is fogságba került: Líbiában három másik újságíróval együtt rabolták el, de hat héttel később szabadon engedték.

A megrázó felvételen a továbbiakban látható egy másik amerikai újságíró, feltehetően Steven Sotloff, akit tavaly augusztusban raboltak el a szíriai-török határ közelében. A szélsőségesek azt üzenik a videón Barack Obama amerikai elnöknek, hogy az ő kezében van az újságíró sorsa. "Ennek az amerikai állampolgárnak a sorsa, Obama, a te következő döntésedtől függ" - üzenik a dzsihadisták.

A CNN hírtelevízió felhívja a figyelmet arra, hogy James Foley kivégzése emlékeztet Daniel Pearlnek, a The Wall Street Journal tudósítójának meggyilkolására. Pearlt 2002 januárjában rabolták el Pakisztánban, kivégzését a világhálón közzétett videón mutatta be az al-Kaida terrorszervezet.

Washington szerint hiteles felvétel

Hiteles a James Foley amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videofelvétel - közölte szerdán Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Hayden kijelentette, az amerikai hírszerző szervek elemezték a Foleyt és Sotloffot ábrázoló felvételeket, és arra a megállapításra jutottak, hogy valódiak. A Pentagon közlése szerint a harci gépekkel és drónokkal folytatott amerikai katonai műveletek a gyilkosság ellenére is folytatódnak majd. Moszul környékén a nap folyamán tizenkét légicsapást hajtottak végre.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára szóvivője révén szerdán a lehető leghatározottabban elítélte a "gyalázatos" gyilkosságot, amely ráirányította a figyelmet az IÁ "Szíria és Irak lakossága ellen folytatott terrorkampányára".

Obama közös erőfeszítést sürget

Közös erőfeszítéssel kell eltávolítani "azt a rákot", amelyet az Iszlám Állam jelent, megakadályozva annak továbbterjedését - jelentette ki szerdán Barack Obama amerikai elnök. Az elnök nyilatkozatával arra reagált, hogy az Iszlám Állam nevű szélsőséges erő egyik tagja lefejezte James Foley amerikai újságírót, és az erről készült videofelvételt kedden közzétették az interneten.

Obama hangsúlyozta, Amerika továbbra is mindent megtesz, amit meg kell tennie az amerikaiak védelmében és azok felelősségre vonása érdekében, akik ártottak nekik. Az elnök szerint nincs olyan isten, amely igazolhatná az Iszlám Állam által elkövetett gyilkosságot, mint ahogy a Szíriában és Irakban tömegesen elkövetett egyéb atrocitásokat sem, amelyek áldozatai - keresztények és más vallási kisebbségek képviselői mellett - elsősorban muszlimok.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu