Tovább terebélyesedett a szaúdi-iráni viszály

Tovább szélesedett kedden a szaúdi-iráni konfliktus diplomáciai síkon: Kuvait is hazarendelte nagykövetét Teheránból arra reagálva, hogy Iránban a múlt hét végén támadás érte Szaúd-Arábia külképviseleteit.
Arról egyelőre nincs szó, hogy Kuvait megszakítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal, ahogy tette azt hétfőn Szaúd-Arábia, majd a vele szövetséges Bahrein és Szudán.

Az iráni kormány azt hangoztatta: semmilyen hatással nincs Iránra, hogy Szaúd-Arábia és "vazallusai" megszakították a diplomáciai kapcsolatokat az iszlám köztársasággal, inkább Szaúd-Arábia szenvedi majd meg iráni kapcsolatainak megszakítását - mondta kedden Mohammed Bagher Nobaht teheráni kormányszóvivő.

Szaúd-Arábia után kedden Bahrein is bejelentette, hogy felfüggeszti az Iránba irányuló és onnan érkező légijáratokat. Rijád hétfőn a légi forgalom mellett a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok felfüggesztését is kilátásba helyezte, valamint azt is, hogy megtiltja állampolgárainak az Iránba történő utazást.
A sivatagi királyság ENSZ-nagykövete hétfőn este ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy országa és Irán nem kibékíthetetlen ellenségei egymásnak, és Rijád kész helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat Teheránnal, ha az "nem avatkozik többé más országok belügyeibe".

Abdalla Al-Muallimi azután mondta mindezt újságíróknak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban ítélte el a szaúdiak teheráni nagykövetsége elleni támadást és a külföldi diplomaták védelmére szólította fel Teheránt.
Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel.

Válaszul Rijád és több szövetsége megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért. A tavaly nyáron Irán atomprogramjáról - Teherán, valamint a nagyhatalmak és Németország között - létrejött megállapodás viszont jelentősen javította Teherán pozícióját a nemzetközi közösségben.

Szaúd-Arábia ENSZ-missziójának hétfő esti nyilatkozata szerint tisztességes és jogszerű eljárások keretében ítélték halálra a 47 embert, "szellemi, etnikai vagy vallási hovatartozásukra tekintet nélkül", kizárólag az általuk elkövetett bűncselekmények alapján.

A kivégzett síita főpap testvére, Mohammed al-Nimr kedden a Yahoo Newsnak Szaúd-Arábiából adott telefoninterjújában az Egyesült Államok elnökét hibáztatta a történtekért. Mint mondta, Barack Obama nem vetette be minden befolyását a szaúdi kormánynál, hogy megakadályozza a síita főpap kivégzését. Mohammed al-Nimr felfedte: ő maga is járt a szaúdi amerikai konzulnál kérve, hogy adjon ki a halálos ítéletet elítélő nyilatkozatot.

"Az amerikaiak nem adtak ki ilyet, csupán az amerikai külügyminisztérium szorítkozott általánosságokat megfogalmazó közleményekre" - mondta a kivégzett síita főpap testvére.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu