Észak-Korea állítólag hidrogénbombát robbantott

Az észak-koreai állami média közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán. Az eseményt Kína, Oroszország, India, valamint az Európai Unió és a NATO is határozottan elítélte.
Az állami televízióban közölt bejelentés szerint az ország "teljes sikerrel" tesztelt egy "miniatürizált" hidrogénbombát, amivel "újabb szintre lépett nukleáris ereje".

Phenjan azt is leszögezte: továbbra is fejleszteni fogja nukleáris programját, hogy "megvédje magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől". A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül közzétett közlemény mindazonáltal azt állítja, hogy Észak-Korea "felelősségteljes nukleáris hatalomként" fog viselkedni, és csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik szuverenitását.

Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet arról számolt be, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű, emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait. Az észlelést az ENSZ és az Egyesült Államok földtani intézete is megerősítette.
Megfigyelők meglepetésként értékelték a szerdai bejelentést.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt az Egyesült Államok és Dél-Korea, valamint független szakértők is kétkedve fogadták. 
 

Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkalta pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást; ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni egy ilyen fegyvert.


Dél-Koreában a hírek hallatán válságtanácskozást kezdett a nemzetbiztonsági tanács Pak Gun Hje elnökasszony vezetésével. A szöuli külügyminisztérium leszögezte, hogy a robbantás a Phenjanra kivetett ENSZ-szankciók megsértésének minősül, amelyre nemzetközi választ kell adni. A dél-koreai hadsereg pedig azt jelentette be, hogy fokozzák Észak-Korea katonai lépéseinek megfigyelését a történtek miatt.

A szöuli kormány közleményében úgy fogalmazott, mindent meg fog tenni, hogy északi szomszédja megfizessen a nukleáris kísérletért.

Összeülhet az ENSZ BT

Magyarországon is lehetett érzékelni a robbanást, amely után 11 perccel megmozdultak a szeizmológiai műszerek - írja az Index.

Diplomáciai források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyalni fogja az állítólagos hidrogénbomba-tesztet. Elemzők szerint ha bejelentése igaznak bizonyul, vélhetően újabb nemzetközi szankciókra számíthat a kommunista diktatúra.

A Japán térségbeli biztonságpolitikai jelenlétének erősítésére törekvő Abe Sindzó Japán kormányfő leszögezte, hogy országa nem fogja eltűrni, hogy Phenjan nukleáris fegyvereket hozzon létre. Hivatalosan is tiltakoztak a teszt miatt, Tokió tárgyalna a helyzetről Washingtonnal, Moszkvával, Szöullal és Pekinggel.

Az ENSZ főtitkára elítélte a robbantást, és felszólította az ázsiai kommunista országot, hogy szüntesse be minden további nukleáris tevékenységét.

Elítélték a robbantást

A Fehér Ház kétségbe vonja a phenjani bejelentés hitelességét - részletek itt.

A NATO főtitkára szerint a kísérleti robbantás veszélyezteti a térség és a világ biztonságát, és nyilvánvalóan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Jens Stoltenberg elítélte Észak-Korea atom- és rakétaprogramját, valamint a kelet-ázsiai ország fenyegető retorikáját.

Az Egyesült Államokban a szakértők egyelőre még csak vizsgálják az észak-koreai állítólagos hidrogénbomba-robbantásról Phenjanban tett bejelentést, John Kirby külügyi szóvivő ennek ellenére felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit. Egyúttal pedig általában véve elítélték az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak bármiféle megsértését.

A phenjani rezsim rendszeresen tesz ellenőrizhetetlen kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban. Egyebek közt azt állítja, hogy atomfegyvereivel képes elérni az Egyesült Államok területét, ezt azonban a szakértők többsége egyelőre kizártnak tartja. Azt is kétségbe vonják, hogy Phenjan képes miniatürizált, ballisztikus rakétákra is felszerelhető atomrobbanófejek létrehozására.

Mindazonáltal az ország 2006 és 2013 között már végrehajtott három kísérleti atombomba-robbantást, amelyek nyomán nemzetközi szankciók sorával kénytelen szembenézni. Amerikai és kínai szakértők korábban úgy becsülték, hogy az ország 10-20 atomrobbanófejjel rendelkezhet, bár ezek technológiai színvonala vélhetően relatíve alacsony.

A szerdai robbantás a korábbiaknál erősebb földrengést váltott ki: 2006-ban 3,7-es, 2009-ben 4,5-ös, 2013-ban pedig 4,9-es erősségű földmozgás követte az észak-koreai atomteszteket.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu