Szöul: nem hidrogénbomba volt, és sikertelen volt a teszt

A dél-koreai védelmi minisztérium információi szerint Észak-Korea az előző nap sikertelenül tesztelt egy felerősített fissziós nukleáris fegyvert - jelentette csütörtökön a Yonhap hírügynökség.
Phenjan az előző nap jelentette be, hogy sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A hidrogénbomba a magfúzió elvén alapul, szemben az atombombával, amely a maghasadást kihasználva idéz elő robbanást.

A dél-koreai közlés alapján vélhetően nem hidrogénbombáról, hanem egy fúzióval felerősített atombombáról lehet szó.

Szöul felújítja a propagandaüzenetek szórását a határon át - részletek itt.

A nemzetközi közösség kétségbe vonta, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott szerdán. Az mindazonáltal biztosnak tűnik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, miután térségbeli földtani intézetek emberi tevékenység - valószínűleg robbantás - okozta földrengést észleltek Észak-Korea északkeleti részén, az ország legnagyobb nukleáris központja közelében.

Szöul közlése szerint Pak Gun Hje államfő csütörtökön 20 perces telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel a kérdésben. A washingtoni Fehér Ház közlése szerint Obama megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Dél-Korea védelme iránt, és "összehangolt, erőteljes nemzetközi válaszlépésekben" állapodtak meg Phenjannal szemben.

Amerikai felderítő repülőgépek szálltak fel a Japán déli részén található amerikai támaszpontról csütörtökön, egy nappal az után, hogy Phenjan saját állítása szerint hidrogénbombát robbantott.

A dél-koreai elnöki hivatal pedig közleményében felsorolt két ilyen tervbe vett válaszlépést: "minden eddiginél szigorúbb és átfogóbb szankciók" Észak-Korea ellen, valamint az Egyesült Államok és Dél-Korea együttműködése annak érdekében, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el egy elítélő határozatot az észak-koreai nukleáris fegyverkísérletre válaszul.

A dél-koreai védelmi minisztérium azt is közölte, hogy a két ország egyeztet arról, hogy az Egyesült Államok "stratégiai fegyvereket" telepítsen Dél-Koreába. A szöuli vezérkar szerint eddig egy atommeghajtású tengeralattjáró, F-22-es lopakodó vadászrepülők és B-52-es bombázó repülők dél-koreai állomásoztatása merült fel.

A nap folyamán a dél-koreai kormánypárt több vezető politikusa, köztük parlamenti frakcióvezetője és egy befolyásos törvényhozója is arról beszélt, hogy meg kell fontolni az ország nukleáris felfegyverzését az észak-koreai fenyegetés fényében.

"Ideje, hogy békés módon felfegyverezzük magunkat nukleáris töltetekkel az önvédelem szempontjából, hogy harcolhassunk Észak-Korea terrorja és pusztítása ellen" - fogalmazott Von Ju Csol, a kormányzó Szenuri (Új Határ) frakcióvezetője. Hasonlóan nyilatkozott Kim Dzsung Hun Szenuri-képviselő, aki szerint "Kína, Oroszország és Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkeznek, Japán pedig uránt dúsít, ezért nemzetünk biztonsága nagy veszélyben van".

Han Min Ku védelmi miniszter viszont elutasította felvetéseket. Közölte, hogy a kormány ellenzi az atomfegyverkezést, és kitartóan a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésén dolgozik.

Szöul azt is bejelentette csütörtökön, hogy Phenjan lépése elleni tiltakozásul korlátozásokat vezet be az Észak-Koreával közösen üzemeltetett keszongi ipari parkban. Akinek nincs közvetlen köze az ott folyó munkához, az mostantól nem léphet be a létesítménybe. Sem az ott működő cégek ügyfelei, sem potenciális vevői, sem a nekik dolgozó szolgáltató cégek munkatársai.

A demarkációs vonal északi oldalán található keszongi ipari parkban mintegy 120 dél-koreai cég, jobbára kis- és közepes vállalkozások gyártanak termékeket, divatcikkeket, kiegészítőket olcsó, észak-koreai munkaerővel. A kommunista ország 53 ezer állampolgára dolgozik a telepen.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu