Rendőrségi létesítményt robbantottak fel Líbiában

Teherautóba rejtett pokolgéppel hajtottak végre támadást csütörtökön egy líbiai rendőrségi kiképző központ ellen az ország nyugati részén fekvő Zlitanban, híradások szerint a terrorcselekményben legalább 65-en életüket vesztették és 200-an megsebesültek.
Miftah Lahmadi, a város polgármestere elmondta: a támadást olyan pillanatban követték el, amikor több százan gyülekeztek a létesítményben.

Egy nevét elhallgató biztonsági illetékes szerint egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott olaj-tartálykocsival, más források szerint egy vízszállító tartálykocsival hajtott a közel 400 rendőrt számláló tömegbe, majd működésbe hozta a pokolgépet. A líbiai hírügynökség szerint a rendőrök éppen gyakorlatoztak a kiképző központ előtt.

A két líbiai hírügynökség - a nemzetközileg elismert és a párhuzamos kormány ellenőrzése alatt álló - egymásnak ellentmondó információkat közölt az áldozatok számáról.

A legfrissebb, egészségügyi forrásokból származó közlések szerint 65-en haltak meg a támadás következtében, s további 200-an megsebesültek.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet az elmúlt napokban nagyobb horderejű támadásokat indított az ellenőrzése alatt tartott líbiai területek kiszélesítésére, így támadást intézett a keleti országrészben fekvő esz-Szidr és Rasz Lanuf olajkikötők ellen is.

Az ország Moammer Kadhafi diktátor halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, ellenőrzésért pedig különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. A zűrzavarban egyre nagyobb befolyást szerez az IÁ, amely ellenőrzése alá vonta Szirt városát, és több olajmezőt is megtámadott.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu