Azonosították a párizsi késes támadót

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlaját ábrázoló papír volt a párizsi rendőrkapitányságnál csütörtökön lelőtt férfinél, s erre a végül meghiúsult támadás elkövetését elismerő arab szöveg volt írva - közölte Francois Molins párizsi ügyész.
A rendőrségi forrásokra hivatkozó AFP francia hírügynökség szerint a támadó a marokkói születésű, 21 éves Sallah Ali volt, akinek 2013-ban lopás miatt meggyűlt a baja a hatóságokkal. Ujjlenyomatai szerepeltek a digitális nyilvántartásban.

A férfi ruházata alatt egy robbanómellény utánzatát viselte, egy mobiltelefont is találtak a hatóságok. Az Alinál lévő papír egyébként egy Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezérének tett hűségnyilatkozatot is tartalmazott. S azt állította, hogy bosszút akar állni a Szíria elleni támadásokért.

A párizsi rendőrkapitányságot henteskéssel a kezében megrohamozó férfi tettét a körülmények ismeretében terrortámadásként értelmezik a francia hatóságok - mondta Molins.

Ali pontosan egy évvel a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás után próbált behatolni a rendőrségre. Az épület előtti rendőrök azonnal agyonlőtték, ahogy a férfi irányukba rohanva azt kiáltozta, hogy "Allahu akbar" (Isten a legnagyobb).

Az egyik rendőrségi szakszervezet tisztviselője elmondta: a két rendőr életét is kioltó támadás évfordulóján nagy a feszültség a testületben. "Folyamatos a riadókészültség" - mondta.

Nem sokkal a támadás előtt Francois Hollande francia elnök arról beszélt, hogy a terrorizmus továbbra is "félelmetes fenyegetést" jelent az országra nézve, a rendőrök, csendőrök vagy tűzoltók ellen elkövetett támadások nem hétköznapi bűncselekmények, hanem az ország ellen elkövetett merényletek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu