Uniós bírálat a lengyel "irányított demokráciának"

Irányított demokrácia létrehozásától intett a lengyel kormány közelmúltbeli lépéseivel kapcsolatban Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy német lap vasárnapi kiadásának adott nyilatkozatában.
"A lengyel kormány a választási győzelmét arra szóló felhatalmazásnak tekinti, hogy az állam érdekét a győztes párt akaratának rendeljék alá. Ez irányított demokrácia putyini módra, az európai politika veszélyes putyinizálása" - mondta a német szociáldemokrata politikus a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című konzervatív német napilapnak.

Az Európai Parlamentben január 19-re kitűzött, Lengyelországról tervezett plenáris vitára utalva úgy vélekedett, az alkalmat ad arra, hogy "a teljes politikai spektrum, a baloldaltól a jobboldalig egyértelművé tegye: az ilyen politika ellentmond az európai értékeknek".

"Putyin-Orbán-Kaczynski-logika a jogállamisággal szemben"

A német lap idézte Viviane Reding volt európai uniós biztost, jelenlegi luxemburgi európai parlamenti képviselőt is. Az Európai Néppárt képviselőcsoportjába tartozó Reding a lapnak úgy fogalmazott: "a jogállamiság elleni támadás mindig az alkotmánybíróság elleni támadással kezdődik. Azután következik a média, előbb a közszolgálati, majd a kereskedelmi média. Ez a Putyin-Orbán-Kaczynski-logika".

Akárcsak Schulz, Reding is elutasította a lengyel kormánynak a külföldi bírálatokra adott reakcióját, miszerint Európa beavatkozik egy ország belügyeibe - írta a lap. "Erősítenünk kell a lengyel civil társadalmat, mielőtt elveszíti a kedvét és feladja az ellenállást" - idézték a cikkben a luxemburgi képviselőnőt.

Behívatták Németország varsói nagykövetét

A lengyel külügyminisztérium behívatja Németország varsói nagykövetét a német politikusok Lengyelországot bíráló kijelentései miatt - értesült vasárnap a lengyel közszolgálati televízió. Lengyelországban az Európai Parlament elnökének vasárnapi interjúja váltott ki heves reakciókat. A lengyel külügyi szóvivő, Artur Dmochowski arról értesítette a sajtót: a Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter által kezdeményezett találkozónak hétfőn lenne helye "a német politikusok lengyelellenes kijelentései miatt". A szóvivő nem részletezte, mely politikusok nyilatkozatairól van szó.

A lengyelek szerint Németország a leginkább Putyin-párti

A PiS nevében megszólaló Ryszard Czarnecki, az EP elnökhelyettese elmondta: "ha valaki Putyin-hasonlatokat akar használni, tudnia kell, hogy Európában a leginkább Putyin-párti ország - Görögország mellett - éppen Németország". Azt az energiát, melyet Schulz Lengyelország megtámadásában kifejt, inkább a német nőknek a muzulmán bevándorlóktól való megvédésébe kellene fektetnie - tette hozzá Czarnecki, utalva a több német városban a szilveszter éjszakáján történt szexuális támadásokra.

Marcin Kierwinski, aki az előző, a Polgári Platfom kabintejében a kormányfői hivatal államtitkára volt, a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a lengyel diplomáciának reagálnia kell a Schulz kijelentéséhez hasonló bírálatokra. Ugyanakkor - vélte Kierwinski - a bírálatokból a PiS politikusoknak is tanulságot kell levonniuk saját intézkedéseiket illetően.

A Kukiz'15 a német demokráciáért aggódik

Pawel Kukiz, a harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz'15 mozgalom vezetője vasárnap a Facebook közösségi oldalon közölt bejegyzésében arra emlékeztetett: nagyapját a Lengyelországnak a harmadik birodalomhoz csatolt területén létesített auschwitzi koncentrációs táborban gyilkolták meg. A politikus arra kérte az EP elnökét: "a demokráciára a saját hazájában tessék odafigyelni. Mert az a gyanúm: ha önöknél - ne adj Isten - egy újabb Hitler támad, követve az önök által betervezett néhány millió bevándorlótól, akkor az az SS ehhez képest üdvhadseregnek fog tűnni".

A PiS-kormány intézkedései, mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása, valamint a kezdődő közmédiareform a hazai ellenzék és az egyes uniós tisztségviselők éles bírálatait váltották ki. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu