Öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

A metropolisz kormányzósága szerint legalább tízen vesztették életüket, tizenöten, zömmel német turisták megsebesültek az Isztambul egyik központi terén kedden történt robbanásban. Magyar áldozatról nem tudni.
A robbanás a metropolisz európai oldalán, a Sultanahmet negyedben történt helyi idő szerint fél tizenegy körül. A Sultanahmet tér közelében találhatóak Isztambul legnépszerűbb turistalátványosságai, úgymint a Kék mecset, a Hagia Sophia múzeum, a Yerebatan Sarayi néven ismert bizánci víztározó és az egykori szultáni palota, a Topkapi Sarayi.

Merkel német kancellár szerint a robbantásnak legalább nyolc német áldozata van. Részletek itt.

A merénylet 10 halálos áldozatának nagy része külföldi állampolgár, a 15 sebesült közül pedig kettő állapota súlyos. A Dogan török hírügynökség értesülései szerint a merénylet 15 sebesültje közül 9 német, 2 pedig perui állampolgár.

A török miniszterelnök szerint a merénylő az Iszlám Állam tagja volt. Bővebben itt!

A halálos áldozatok többsége német állampolgár - mondta telefonon a török miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak.

Öngyilkos robbantó lehetett, hírzárlatot rendeltek el

Merénylet volt az isztambuli támadás, és egy szíriai származású öngyilkos merénylő követte el - jelentette be egy válságtanácskozás után Recep Tayyip Erdogan török államfő.
 

Terrorcselekménynek nevezte és határozottan elítélte az esetet, hozzátéve, hogy Törökország jelenleg a térségben tevékenykedő terroristák első számú célpontja.


A hatóságok belbiztonsági okokra hivatkozva egy órával az eset után hírzárlatot rendeltek el a robbanással kapcsolatban.

Két török kormánypárti tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy feltételezésük szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet áll a robbanás mögött.

Az elkövetőt testrészei alapján azonosították

Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes pedig a török nemzetbiztonsági kabinet ankarai ülését követően elmondta: a terrorakció elkövetőjét a testrészeiből azonosították, az illető 1988-as születésű szíriai állampolgár és jelenleg vizsgálják a kapcsolatait.
 

Az isztambuli magyar főkonzulátusnak nincs tudomása magyar áldozatról.


Aki információt szeretne kérni a történtekről, az isztambuli magyar konzuli szolgálatot a következő telefonszámot hívhatja: 0090-533-375-8715.​

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu