Isztambuli robbantás: újabb őrizetbe vételek, a gyengítés lehetett a cél

Négy további személyt őrizetbe vettek szerdán a török hatóságok az előző napi isztambuli öngyilkos merénylettel kapcsolatban - közölte Ahmet Davutoglu miniszterelnök.
A török kormányfő sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a támadás tizenöt sérültjéből hatan még mindig kórházi ellátásban részesülnek.

A nap folyamán először orosz forrás közölte nem hivatalosan, hogy a törökországi Antalyában három orosz állampolgárt fogtak le, akiknek közük lehet a merénylethez.

Az első hivatalos bejelentést később Efkan Ala török belügyminiszter tette egy sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a hatóságok egy embert vettek őrizetbe. Szerdán összesen tehát öt személyt állítottak elő.

A német külügyminisztérium a dpa hírügynökséggel azt közölte, hogy mind a tíz halálos áldozat német állampolgár volt. A tárca információ szerint a támadás tizenöt sérültjéből heten németek, akik közül ötöt jelenleg is isztambuli kórházak intenzív osztályain ápolnak.

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Államot tette felelőssé, ám eddig senki sem vállalta magára a merényletet.

A gyengítés lehetett a cél

Egy magyar szakértő szerint nem Németország, hanem Törökország volt az isztambuli terroristák fő célpontja, gazdaságilag akarhatták nehéz helyzetbe hozni az országot.

Egeresi Zoltán egyetemi oktató szerint ha az orosz szankciók mellet még az is sújtja Törökországot, hogy elterjed, nem biztonságos, akkor a turisták - akiknek jelentős része nyugat-európai - más úti célt választhat.

Nem meglepő, hogy előkerült az "orosz szál" a történetben - mondta -, mert az Iszlám Állam oldalán mintegy háromezer orosz harcol, többnyire kaukázusi muszlimok Csecsenföldről és Dagesztánból, akik Törökországban szervezkedhetnek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu