Terrortámadás történt Jakartában

Több robbanás volt csütörtökön az indonéziai főváros, Jakarta központjában. A támadás a korábbi hírekkel ellentétben nem 17, hanem 7 halottat követelt, meghalt egy indonéz és egy kanadai férfi, három merénylő felrobbantotta magát, kettőt pedig lelőttek a rendőrök. Tizenkilenc ember, köztük egy holland és egy algériai állampolgár megsebesült.
Először az egyik merénylő felrobbantotta magát a Sarinah bevásárlóközpontban található Starbucks kávézónál - közölte a rendőrség szóvivője sajtótájékoztatóján. A robbanásban csak a terrorista halt meg.

Két másik merénylő a kávézó előtt elkezdett emberekre lövöldözni az utcán. Ekkor lőtték le a kanadai férfit, és sebesítettek meg egy indonéz civilt. A két lövöldözőt lelőtték a rendőrök. Néhány perccel később két másik támadó motorkerékpáron a bevásárlóközpont előtti rendőrségi ellenőrzőpontnak hajtott, és felrobbantotta magát. A robbanásban rajtuk kívül meghalt egy indonéz civil.

A rendőrség ezután átvizsgálta a bevásárlóközpontot és egy másik épületet, és talált hat házi készítésű pokolgépet, amelyeket hatástalanított.

A holland külügyminisztérium közölte, hogy egy holland állampolgárságú férfi súlyosan megsebesült, és megműtik.

Az IÁ tette, már korábban fenyegettek

Az Iszlám Államhoz közel álló Aamaak hírügynökség később jelentette, hogy a dzsihadista szervezet hajtotta végre a merényletet. "Az Iszlám Állam harcosai hajtottak végre fegyveres támadást ma délelőtt az indonéz fővárosban, külföldieket és az őket védő biztonsági erőket célba véve" - írták.

Ezzel szinte egy időben a jakartai rendőrség vezetője sajtóértekezletén közölte: "bizonyosan az Iszlám Állam áll a támadás mögött". Bahrun Naim, az IÁ egyik indonéz fegyverese, akiről feltételezhető, hogy Szíriában van, "már egy ideje tervezte ezt" - mondta Tito Karnavian rendőrkapitány, hozzátéve, hogy az összes támadót azonosították.

Az IÁ a csütörtöki jakartai merénylet előtt közölt egy rejtélyes figyelmeztetést - állította az indonéz rendőrség szóvivője egy helyi rádióadónak nyilatkozva.
 

"Lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé" - mondta.


"Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az IÁ-val. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni" - tette hozzá, utalva a két hónappal ezelőtti párizsi támadásokra.

Támadást sejtettek

Az AP hírügynökség szerint a támadás nem érte teljesen váratlanul az indonéz hatóságokat, a rendőrség ugyanis decemberben felhívta a figyelmet terrorista támadás veszélyére. Számos merényletkísérletet hiúsított meg az indonéz rendőrség, és ezek között voltak olyanok, amelyek az IÁ-hoz voltak köthetők. (Szíriában és Irakban több száz indonéz csatlakozott a dzsihadista szervezethez.)

Ezek hatására a hatóságok egy 150 ezer főnyi biztonsági erővel kezdték el védeni szerte az országban a templomokat, a repülőtereket és más nagy forgalmú helyeket, valamint megelőző intézkedésként számos letartóztatást hajtottak végre.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu