Túszdráma Ouagadougouban, egy hotelt foglaltak el a támadók

Több mint hatvan túszt sikerült kiszabadítani a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában lévő szállodából, amelyet péntek este támadtak meg feltételezhetően iszlamista fegyveresek - közölte Remis Dandjinou, a nyugat-afrikai ország kommunikációs minisztere szombat hajnalban.
A mentőakciónak köszönhetően harminchárom túszt, köztük Clement Sawadogo munkaügyi minisztert sikerült épségben kijuttatni a Splendid nevű szállodából - közölte Dandjinou a Twitteren. Hozzátette, a műveletben másik harminc, megsebesült embert is kiszabadítottak.

Ezután heves tűzharc kezdődött a támadókkal, francia és amerikai támogatással zajlik a Splendid Hotel és a vele szemben lévő kávézó megtisztítása.

A kommunikációs miniszter szerint vannak halálos áldozatai az ottani francia nagykövetség által terrortámadásnak minősített akciónak, de nincsenek pontos számai. Közölte, hogy a francia különleges erők támogatásával folytatódik a burkinai hatóságok túszmentő művelete.
 

A merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalt magára.


A Burkina Fasó-i főváros egyik kórházának igazgatója a létesítménybe szállított sebesültek beszámolójára hivatkozva közölte, legkevesebb 20 halálos áldozata, és 15 sebesültje van az ouagadougoui francia nagykövetség által terrorista támadásnak minősített akciónak. Hozzátette, a kórházba szállított sebesültek szerint a támadók célpontjai külföldiek voltak. Burkina Fasóban több mint 3500 francia állampolgár tartózkodik a francia külügyminisztérium adatai szerint.
 

Az összes "fehér" túszt megölték

A helyi Burkina TV nevű hírtelevízió a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében közölte, az egyik megszökött túsz elmondása szerint az összes "fehér" túszt megölték a támadók. A hírt egyelőre nem erősítette meg semmilyen megbízható forrás.

A szállodával szemközti kávézó teraszán a tűzoltók egy tucat holttestet találtak. Megjegyezte, egyelőre nem tudják, hány támadó van - 
nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Simon Compaoré belügyminiszter. Egyes beszámolók három, mások hat maszkos férfiról szóltak.

A nyugat-afrikai ország kormánya rendkívüli ülést hívott össze szombat reggelre a történtek miatt.

ENSZ-alkalmazottak laktak a szállodában

Péntek este, helyi idő szerint 19.45-kor ismeretlen, feltételezhetően iszlamista fegyveresek megtámadták a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű - főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott - luxusszállodáját és a közelében lévő kávézót.

Beszámolók szerint a támadók felgyújtottak - vagy felrobbantottak - több, a szálloda előtt parkoló gépkocsit, tüzet nyitottak a hotel melletti kávézó teraszára, majd tűzharcba keveredtek a biztonsági erőkkel, ezután pedig bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.

A biztonsági erők a francia különleges egységek támogatásával hajnalban indították meg a túszmentő akciót.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu