Véget ért a túszdráma Burkina Fasóban

Befejeződött a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában lévő Splendid Hotel és a szemközti étterem-kávézó megtisztítása az al-Kaida terroristáitól - közölte a nyugat-afrikai ország belügyminisztere szombat délelőtt, fél nappal azután, hogy iszlamista fegyveresek megtámadták a főleg külföldi turisták, ENSZ-alkalmazottak és francia katonák által lakott luxusszállodát, sokakat túszul ejtettek és legalább 23 külföldi túszukat megölték.
Összesen 126 túszt szabadítottak ki a biztonsági erők, köztük legalább 33-at sebesülten. "Három terroristát, köztük egy arab és két fekete-afrikai fegyverest megöltek" - ismertette Simon Compaoré miniszter, újabb halálos áldozatokról nem téve említést.
 

Az al-Kaida egy negyedik fegyveresét is megölték a környező épületek visszafoglalása közben.


Vele az étterem-kávézó szomszédságában lévő Yibi Hotelben végeztek. A megölt támadók közül kettő nő volt - mondta el a Burkina Fasó-i csendőrség egy tisztje.

"Nem végleges" adatok szerint a terroristák legalább 23 embert öltek meg, akik hovatartozásuk szerint 18 különböző ország állampolgárai voltak - közölte a nyugat-afrikai ország elnöke, Roch Marc Christian Kaboré.
 
A kórházba szállított sebesültek szerint a támadók célpontjai külföldiek voltak - jegyezte meg a Burkina Fasó-i főváros egyik kórházának igazgatója. A helyi Burkina TV hírtelevízió az egyik megszökött túszra hivatkozva azt közölte, hogy a támadók az összes "fehér" túszt megölték.

Luxusszállodát támadtak meg

A fegyveresek péntek este, helyi idő szerint 19.45-kor támadták meg a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű luxusszállodáját és a szemközti kávézót. Beszámolók szerint a támadók felgyújtottak - vagy felrobbantottak - több, a szálloda előtt parkoló gépkocsit, tüzet nyitottak a hotel melletti kávézó teraszára, majd tűzharcba keveredtek a biztonsági erőkkel, ezután pedig bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.

A merényletet még az este magára vállalta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM). Tavaly novemberben ez a szervezet követett el terrortámadást a mali főváros, Bamakó egy luxusszállodája ellen is.

Francia segítséggel sikerült kimeneti a túszokat

A biztonsági erők szombat hajnalban francia különleges egységek támogatásával kezdték meg a túszmentő akciót.

Több mint hatvan túsz kimenekítése után a burinai biztonsági erők hajnali öt órakor egy francia különleges alakulat támogatásával indítottak végső támadást a hotelben lévő dzsihadisták ellen, később pedig akciót indítottak a szemközti kávézó elfoglalására is, amelynek teraszán a tűzoltók előzőleg egy tucat holttestet találtak.

Francois Hollande francia elnök Párizsban megerősítette, hogy francia katonák részt vesznek a terroristák ellen indított műveletben, egyúttal kormánya teljes támogatásáról biztosította a tavaly novemberben hivatalba lépett Marc Roch Christian Kaboré burkinai államfőt. A Pentagon egy tisztségviselője közben Washingtonban azt közölte, hogy amerikai katonák is bekapcsolódtak az ouagadougoui terroristák elleni műveletbe: hatvanan a francia akciót segítik, tizenöt katonát pedig az amerikai nagykövetséghez vezényeltek. A pentagonbeli forrás azt is elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok igyekszik hírszerzési és felderítési téren is támogatni a francia alakulatokat.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu