Magyarország a román határon is kész kerítést építeni

Magyarország kész "már másnap" kerítést építeni romániai határán, ha a migránsok Horvátország helyett arra vennék az irányt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.
Szijjártó rámutatott, hogy Európa déli határai még mindig tágra nyitva állnak a közel-keleti és az afrikai migránsok százezreinek folytatódó beáramlása előtt, ami kétségeket vet fel a nyitott belső európai uniós határok schengeni rendszerének jövőjével kapcsolatban.

A tárcavezető szerint több tízezer rendőrből és katonából álló közös európai erővel kellene megállítani a migránsok áradatát Görögország hosszú tengeri határánál.

"Ha nem lenne tragikus (a helyzet), nevetnék, amikor az európai tisztségviselőket arról hallom nyilatkozni, hogy a Frontex (az Európai Unió határőrizeti ügynöksége) több száz tisztje lenne a megoldás - nem ez a helyzet" - idézte a Reuters a magyar minisztert.

"Ha Görögország nem kíván részese lenni a megoldásnak, akkor a bolgárokkal és a macedónokkal kell tárgyalnunk" - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette: Magyarország előkészületeket tett arra, hogy szükség esetén gyorsan kerítést építsen a Romániával közös határán.

"Ha ott kerítést kell majd építenünk, már másnap kész leszünk rá" - jelentette ki.
"Minden korábbinál valószínűbb, hogy a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet déli határa egyenlő lesz Görögország (Bulgáriával és Macedóniával közös) északi határával" - mondta Szijjártó Péter.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu