Menekültek vesztek a tengerbe az Égei-tengeren

Több tucatnyi menekülttel a fedélzetén elsüllyedt két hajó pénteken Görögország partjainál. A balesetekben legalább 41-en meghaltak, köztük 17 gyerek - közölte a görög parti őrség.
Pénteken kora hajnalban az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő Farmakoniszi szigeténél süllyedt el egy fából épített hajó. Negyven utasnak sikerült partra úsznia, egy lányt a hatóságok mentettek ki. Heten - köztük több gyermek - életüket vesztették, és többeket továbbra is eltűntként tartanak számon - mondta egy tisztviselő. Heten - hat gyerek és egy nő - életüket vesztették.

Néhány órával később és csupán néhány tengeri mérfölddel távolabb, Kalolimnosz szigetének közelében ugyancsak elsüllyedt egy hajó. A parti őrségnek huszonhat embert sikerült kimentenie, 34-nek - 16 nőnek, hét férfinak és 11 gyereknek - már csak a holttestét találták meg. A hatóságok közlése szerint egyelőre nem tudni, hányan tűntek el. A túlélők beszámolói szerint 40 és 70 közé tehető a hajó utasainak száma. A vízi jármű sziklának ütközött Farmakoniszi és Kalolimnosz között - közölték a hatóságok.

Néhány órával később és csupán néhány tengeri mérfölddel távolabb, Kalolimnosz szigetének közelében ugyancsak elsüllyedt egy hajó, a szerencsétlenségben tizennégyen haltak meg. A parti őrségnek huszonhat embert sikerült kimentenie - írja az MTI.

Az esetleges túlélők felkutatására még folyik a mentőakció, amelyben három helikopter, több halászhajó, a parti őrség és az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) vízi járművei vesznek részt.

A fagyos téli időjárás ellenére továbbra is naponta ezrek próbálnak meg Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Európába jutni. A görög hatóságok adatai szerint csupán január tizenharmadikán 1238-an érkeztek Leszbosz szigetére Törökországból. A pireuszi parti őrség adatai szerint decemberben összesen több mint százezren tették meg a veszélyes tengeri utat Görögországba.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu