Banksy új graffitije a menekültek helyzetéről

A graffitiművész Banksy hétvégén Londonban feltűnt új graffitije A nyomorultak című musical plakátjának emblematikus gyerekarcát idézi: a síró Cosette arca felé könnygázfelhő úszik a calais-i menekülttáborban történtekre utalva.
A graffiti vasárnap reggelre a londoni francia nagykövetséghez közel jelent meg egy falon. A kép mellett egy QR-kód is látható. Banksy először csatolt ilyen kódot egy munkájához. A kód leolvasásával egy YouTube-videóhoz lehet eljutni, melyen az a felvétel látható, amikor a rendőrség könnygázt vetett be a közelmúltban a "dzsungel" néven emlegetett calais-i menekülttáborban.

Az álnév alatt alkotó és személyazonosságát titkoló művész mostanában többször foglalkozott a menekülttémával alkotásaiban. Decemberben a calais-i tábor mellett egy falra menekülőként festette fel Steve Jobs Apple-alapítót, akinek az apja Szíriából vándorolt ki az Egyesült Államokba.

A francia városban mintegy négyezer Közel-Keletről és Afrikából érkezett ember várakozik arra, hogy beutazhasson Nagy-Britanniába. A francia hatóságok január elején nyitották meg az első lakókonténereket, abból a 125-ből, amely csak mintegy 1500 menekültnek biztosít szállást. A hét végén a calais-i és a dunquerque-i menekülttábort megtekintő Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezér a Sky News szerint szégyenletesnek nevezte a táborokban uralkodó körülményeket.

Katonákat kérnek Calais-ba

Az észak-franciaországi Nord-Pas-de-Calais régió elnöke hétfőn arra kérte Párizst, hogy küldjön katonákat Calais-ba a migránsok megfékezésére, miután azok a hét végén megostromolták a kikötőt.

"Csak a hadsereg képes biztonságot teremteni újra Calais-ban. Nem akarunk tragédiát, de pontosan afelé haladunk, ha nem történik határozottabb fellépés" - mondta Xavier Bertrand sajtótájékoztatóján, és calais-i látogatására hívta meg Francois Hollande elnököt, hogy ő a saját szemével láthassa a helyzetet.

Bertrand-nak Nagy-Britanniához - a Calais-ban egy éve veszteglő több ezer migráns célországához - is volt szava: szerinte részben a britek a felelősek a kialakult helyzetért.
 

A migránsok tudják, hogy Angliában papírok nélkül is dolgozhatnak. Amíg London nem változtat a szabályozáson, nem szűnnek meg gondjaink - mondta Bertrand.


Calais kikötőjének szombati megrohamozása egy békés tüntetés végén történt. Mintegy 2 ezer menekült és őket támogató szimpatizáns vonult fel Calais utcáin, majd a tüntetők közül 350-en lezárták a kikötőhöz vezető utat. Félszáz demonstrálónak sikerült feljutnia egy kompra, remélve hogy eljuthat Nagy-Britanniába. Az incidens miatt a kikötő működése leállt, a rendőrségnek 3 órába telt, mire úrrá tudott lenni a helyzeten.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu