Akár két évre is felfüggesztenék a schengeni rendszert

Az Európai Bizottság teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül - erre szólították fel a szervezetet az uniós tagországok. A nemzetközi jog miatt sem lehet visszatartani a menekülteket. Robbanásveszélyeshez közelít a helyzet a görög-macedón határon.
Az Európát érintő migrációs válság miatt a schengeni övezeten belül több uniós tagállam is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain. Az unión belüli belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre csak korlátozott ideig van lehetőség - közölte hétfőn Klaas Dijkhoff, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára.

"A menedékkérők példátlan áradata, amely ezen intézkedések meghozatalára kényszerítette a tagállamokat, azonban még mindig nem csökkent" - mondta újságíróknak Dijkhoff az EU bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális találkozója után.

Szeretnék, ha a bizottság tanulmányozná a lehetőségét annak, hogy az EU határőrizeti ügynöksége (Frontex) a Macedónia és Görögország közötti határon is tevékenykedhessen.

Banksy új graffitije a menekültek helyzetéről, Calais-ba katonákat kérnek
Ha így marad a német ellátórendszer, a bevándorlók padlóra tehetik

A görög bevándorlási miniszter korábban kijelentette, hogy szerinte törvénytelen lenne, ha a határvédelmi ügynökség Macedóniában próbálná meg mérsékelni a menekültáradatot. "Görögországban van szükségünk a Frontexre" - mondta Jannisz Muzalasz.
 

A Frontex adatai szerint a menekültek száma nem csökkent jelentősen a tél beálltával. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére.


Tavaly egész évben összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.

Maradjon-e Görögország Schengenben?

Most tartott ülést az uniós tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácsa - néhány nappal azután, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette: az uniónak két hónapja van arra, hogy úrrá legyen a helyzeten, máskülönben összeomolhat a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet.

Közelebbről meg kell vizsgálni Görögország helyét az Európai Unión belüli, belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben - jelentette ki hétfőn Jan Jambon belga belügyminiszter, a tagállamok amszterdami informális ülésén. 

Szerinte a schengeni rendszer működésének alapfeltétele az uniós külső határok megfelelő ellenőrzése. Hozzátette, hogy Görögország esetében ez nincs így, ezért górcső alá kell venni a helyzetet.

Görögország: a tagállamok nem segítenek eleget

Jannisz Muzalasz görög bevándorlási miniszter később hazugságnak nevezte és visszautasította az állítólagos tétlensége miatt Athént ért bírálatokat. Szerinte az uniós tagállamok nem tesznek eleget a menekültek EU-n belüli áttelepítésére vonatkozó vállalásaiknak, valamint nem küldenek elegendő szakértőt és hajót a migránsválság kezeléséhez. 

szerinte törvénytelen lenne, ha az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) Macedóniában próbálná meg mérsékelni a menekültáradatot. "Görögországban van szükségünk a Frontexre" - mondta Muzalasz, hozzátéve, hogy a görög hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, azonban nem kapnak elég támogatást Brüsszeltől.

Egyre feszültebb a helyzet a görög-macedón határon

Hétfőn dulakodás tört ki a görög-macedón határon összezsúfolódott migránsok csoportjai között: néhány afgán késsel támadt pakisztániakra, utóbbiak egyike meghalt és ketten komolyabb sebesüléseket szenvedtek el. A sebesülteket kórházba szállították, egyikük állapota válságos.

A hatóságok közölték, az elmúlt 24 órában közel kétezren érkeztek az átkelőhöz, sokan Idomeni falu közelében várakoznak. Az emberek egyre türelmetlenebbek, egyre feszültebb a légkör. A torlódás oka, hogy Macedónia csak azokat engedi át a határán, akik Ausztriában vagy Németországban akarják benyújtani menedékkérelmüket, valamint Irakból, Szíriából és Afganisztánból származnak. 

A macedón hatóságok automatikusan gazdasági menedékkérőként sorolják be a más országokból érkezőket és visszaküldik őket Görögországba - mondta egy segélyszervezet munkatársa a görög közrádió hétfői adásában.

A nemzetközi jog miatt nem lehet visszatartani a menekülteket

Még ha az Égei-tengeren a jelenleg járőröző hajók többszörösét vetnék is be, a nemzetközi jog miatt akkor sem lehetne visszatartani a menekülteket attól, hogy Törökországból Görögországba jussanak - jelentette ki hétfőn a Frontex szóvivője. Ewa Moncure azt mondta, hogy a nemzetközi jog értelmében tilos visszavinni Törökországba azokat a menedéket keresőket, akik esetében még nem folytattak le menekültügyi eljárást.

A zord időjárási körülmények ellenére naponta még mindig több száz migráns érkezik Görögországba.

Hétfőn három komp fedélzetén összesen 1481 migráns érkezett a görög kikötővárosba, Pireuszba Leszbosz és Kiosz szigetéről.

Többségük Szíriából származik, vannak köztük azonban marokkói, algériai és pakisztáni állampolgárok is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu