Az éghajlat állítja meg a Zikát

Már elkezdtek vakcinát fejleszteni az USA-ban.
A Zika-vírus egyre komolyabb problémát jelent az amerikai kontinensen. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne lehetne arról olvasni: újabb országot ért el a betegség. Ez persze nem is meglepő, az Egészségügyi Világszervezet nemrég közölte: várakozása szerint Észak- és Dél-Amerika összes országát el fogja érni a Zika, talán csak Kanada és Chile lehet kivétel. 
 

„A Zika-vírus hatalmas közegészségügyi vészhelyzetet teremt.” (Uriel Kitron, az Emory Egyetem kutatója)


A vírus azonban nem volt eddig sem ismeretlen, először évtizedekkel ezelőtt találkoztak vele Afrikában. Jelentősége azonban megnőtt az elmúlt hetekben. Ahogy Brazíliában egyre nagyobb területeket fertőzött meg, kiderült: a már eddig is ismert, meglehetősen enyhe tüneteken – láz, ízületi fájdalmak, kiütések – kívül egy sokkal félelmetesebb velejárója is van.

Noha még nem tudományos tény, szinte biztosra vehető, hogy a Zika-vírus a felelős a régióban az utóbbi időben megugró, koponyaelváltozással születő csecsemők számáért. A brazil hatóságok szerint a Zika terjedésének kezdete óta 500 ezer és 1,5 millió közé tehető a fertőzöttek száma, akiknek mintegy 80%-a tünetmentes.

Az O Globo helyi lap tegnap azt írta: eddig mintegy 4000 gyerek született kóros kisfejűséggel, és hetente körülbelül 200 új esetet regisztrálnak. A kóros kisfejűség gyakran vetélést vagy halvaszületést okoz, a megszületett gyermekek pedig az esetek többségében értelmileg is visszamaradottak. 

A Zika ellen egyelőre nem nagyon lehet védekezni, legfeljebb a vírust terjesztő szúnyog csípésének elkerülésével. Az Egyesült Államokban már elkezdtek vakcinát fejleszteni a vírus ellen, ám ez várhatóan évekig is eltarthat. Igaz, a Zika hasonlósága más vírusokhoz meggyorsíthatja a folyamatot.

– A fejlesztés különböző stádiumában jár a víruscsalád más kórokozói – a dengue-, a nyugat-nílusi és a chikungunya-láz – elleni vakcina. Ezek a minták segíthetnek a Zika elleni vakcina kifejlesztésében – mondta Anthony Fauci, a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) munkatársa. Addig marad az egyetlen módszer ellene a csípés elkerülése. 

A Zika eddig 24 országban jelent meg, az utóbbi napokban több esetet is jelentettek az USA-ból. Az NIH szerint egyelőre nem várható a fertőzés rohamos elterjedése az USA-ban, annak ellenére sem, hogy a déli államok mindegyikében megtalálható a terjedésért felelős szúnyogfaj. Tegnap három brit és tíz holland után egy dán állampolgár szervezetében is kimutatták a kórt. 

Az NIH szerint jelenleg a legjobb védekezés, ha nem utazunk azokba az országokba, ahol jelen van a vírus. Brazíliában 220 ezer katonát vetettek be, hogy egyrészt szúnyogot irtsanak, másrészt tájékoztassák a lakosságot. Egyes latin-amerikai országok ennél is tovább mentek: azt javasolták, hogy a nők halasszák el a teherbe esést.      

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu