Globális egészségügyi vészhelyzet a zikavírus miatt

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett hétfőn a zikavírus miatt az Egészségügyi Világszervezet.
A lépést egy független szakértőkből álló bizottság javasolta hétfőn a világszervezetnek. A bejelentést követően fokozódhat a zikavírus terjedése elleni küzdelem. Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

Eligazítást tartanak a zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) irtására kirendelt dominikai katonáknak.

A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Korábban számos bírálat érte a WHO-t a járványokra adott határozatlan válaszai miatt.

Európában nem fenyeget veszély

A WHO magyarországi irodavezetője, Pusztai Zsófia elmondta: az ilyen vészhelyzet elrendelésekor operatív forgatókönyvet állítanak fel, elkülönítenek költségvetési forrásokat, fejlesztik a járványügyi védelmet és megelőző lépéseket tesznek.

Példaként említette, hogy a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodásához szükséges körülményeket igyekeznek megszüntetni, illetve környezetbarát szúnyogirtásokat végeznek, annál is inkább, mert egyelőre csak a szúnyogok terjesztik a vírust, az emberről emberre nem terjed.

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus - ismertette a szakértő. Hozzátette: Európában sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak, ezért a kontinensen nem kell tartani a vírus terjedésétől.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu