Ismét felmerült egy önálló kurd állam igénye Irakban

Ismét egy önálló kurd állam létrehozásáról szóló népszavazást sürgetett Maszúd Barzáni, az iraki kurdok vezetője szerdán.
"Eljött az idő, és a körülmények is adottak hozzá, hogy az emberek népszavazással dönthessenek a jövőjükről" - mutatott rá közleményében Barzáni irodája.

Az iraki autonóm kurd régió elnöke a múltban többször szorgalmazott hasonló referendumot, amelynek eredménye ugyan jogilag semmire sem kötelezné a központi kormányt, de politikai jelzés lenne számára.

"Nem azért írnánk ki a népszavazást, hogy létrehozzunk egy államot, sokkal inkább azért, hogy kifejezésre juttassuk a kurd nép akaratát és véleményét a függetlenségről" - mutatott rá a közlemény.

Az iraki és szíriai kurdok komolyan kiveszik a részüket az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcból.

Az IÁ elleni, határokon átívelő összefogás új lendületet adott a kurdok függetlenségi törekvéseinek, amelyeket a térségbeli nagyhatalmak - például Törökország - nem néznek jó szemmel.

"Skóciához, Katalóniához és Québechez hasonlóan Kurdisztánnak is joga van véleményt nyilvánítania sorsáról, és ezt senki sem vitathatja el tőle" - érvelt a közlemény.

Az iraki kurd régió az alacsony olajárak miatt nehéz helyzetbe került az utóbbi időben. Az erbíli kormány fizetési nehézségekkel küzd, mivel bevétele nagyrészt az energiahordozó eladásából származik. Barzáni bírálói szerint az elnök önálló államot szorgalmazó felszólításai egy jól átgondolt stratégia részei, amellyel szeretné maga mögé állítani a lakosságot. A 69 éves vezető mandátuma augusztusban lejárt, de Barzáni a kurdok egy részének ellenállását figyelmen kívül hagyva folytatja elnöki munkáját. A politikus legutóbb az IÁ-val szembeni harcban játszott szerepét hozta fel hivatali ideje meghosszabbításának indoklására.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu