Időre elkészülnek a menekülteket fogadó hot spotok

Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter hétfői közlése szerint február 15-i határidőre megkezdik működésüket a menekülteket fogadó regisztrációs központok (úgynevezett hot spotok) a görög égei-tengeri szigeteken. Angela Merkel német kancellár és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn Ankarában egyeztetett a szíriai menekültválságról.
A görög miniszterelnöki hivatal korábbi közleménye szerint Számosz, Leszbosz, Híosz, Kósz és Lérosz szigetén felgyorsítják a központok építkezési ütemét és a kontinensen befejezik két, úgynevezett áthelyezési központ felállítását. Annak érdekében, hogy a létesítményeket két héten belül átadhassák, a védelmi minisztérium is bekapcsolódik a munkálatokba.

„Megdöbbentő az aleppói offenzíva”

Merkel hétfőn Davutogluval közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, megdöbbentő és rémisztő a szíriai kormányerők aleppói offenzívája. Úgy vélte, a szír kormánycsapatokat támogató Oroszország bombázásai emberek tízezreinek okoznak szenvedést. A kancellár fontosnak nevezte, hogy gyors és látható előrelépés mutatkozzon a menekültek törökországi fogadásában.

Harmincezren szorultak a határhoz

Davutoglu bejelentette, Ankara és Berlin közös lépéseket tesz a szíriai menekülthullám megállítása érdekében. Elmondta, közös diplomáciai kezdeményezésről döntöttek az Aleppó elleni támadás megfékezése érdekében, és szeretnék elérni azt is, hogy a NATO vállaljon nagyobb szerepet a menekültválság kezelésében. A török kormányfő emlékeztetett arra, az Aleppó térségében folyó bombázások miatt harmincezer szíriai menekült torlódott fel a török-szíriai határon. Hozzátette, Törökország a szükséges pillanatban befogadja őket.

Belpolitikai nyomás

A menekültek többsége veszélyes úton, az Égei-tengeren keresztül jut el Törökországból Görögországba, majd onnan a szárazföldön halad tovább Nyugat-Európába. Merkelre hazájában belpolitikai nyomás nehezedik a menedékkérők számának csökkentése érdekében, miután tavaly több mint egymillió migráns érkezett Németországba.

Horvátország: nem leszünk elosztóközpont

Miro Kovac horvát külügyminiszter hétfőn Berlinben német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel folytatott megbeszélése után azt mondta, Horvátország nem akar menekültelosztó központtá válni, és ugyan egyetért a görög-török uniós külső határ ellenőrzésének fontosságával, de a macedón-görög határ védelmének megerősítését is fontosnak tartja. Hangsúlyozta, hazája hozzá akar járulni a menekültválság közös európai megoldásához, és nagyon jónak nevezte az osztrák-szlovén-horvát-szerb-macedón együttműködést a menekülthullám kezelésében.

Ezzel szemben Steinmeier kiemelte, nem lehet Görögország "kirekesztésével újradefiniálni az EU külső határait", és azt mondta, "több őszinteségre" van szükség a válságkezelésről folytatott diskurzusban. Megjegyezte: sokan kettős beszédet alkalmaznak, a sajtóban a határok lezárásáról, zárt ajtók mögött viszont ellenőrzésről és regisztrációról beszélnek.

Szijjártó: Schengen végét jelentheti a külső határellenőrzés be nem tartása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a The Daily Telegraph című brit konzervatív napilapnak azt mondta, a belső EU-határellenőrzést megszüntető schengeni rendszer összeomlása rendkívüli károkat okozna az Európai Uniónak.

"A schengeni övezet lebontása vagy megsemmisülése olyan súlyos gazdasági kárral járna, hogy nem is tudom, Európa hogyan tudná ezt kezelni" - idézi a hétfőn megjelent interjúban Szijjártó Pétert a brit lap. A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: Schengen két elemre épül. Az egyik az, hogy nincs belső ellenőrzés, a másik pedig a külső védelem. Ha a második konszenzust nem tartják be, az nagyon könnyen az első lebomlásához is vezethet - tette hozzá. Szijjártó Péter bírálta Görögországot, mivel szavai szerint az EU déli határa védtelen a migránsok beáramlásával szemben.

Katonákat küldenének az EU külső határaira

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter hétfőn Szarajevóban, kétnapos balkáni körútjának elején kijelentette, az EU nem hagyhatja magára a nyugat-balkáni országokat, különösen Szerbiát és Macedóniát a migránsválság kezelésében.

"Remélem, hogy hamarosan újra meg tudjuk erősíteni az EU külső határát, és Görögország megengedi, hogy segítsünk neki ebben" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy támogatja az osztrák védelmi miniszter javaslatát, miszerint katonákat kell irányítani az EU külső határára, Görögországba, vagy Macedóniába és Szerbiába.

Eközben Ausztriában hétfőn koalíciós vita alakult ki a szociális juttatások csökkentése körül, mert e juttatások megilletik a menekültstátusszal rendelkezőket is, így a támogatásra jogosultak köre bővül, ezt pedig Ausztria szociális ellátórendszere egyre nehezebben bírja.

Hely- és nyelvismeretet követelnének meg a tartózkodási engedélyhez

Németországban további menekültügyi szigorításokat sürget a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik alelnöke. Thomas Strobl egy hétfői lapinterjúban kifejtette, meg kell nehezíteni a határozatlan idejű tartózkodási engedély megszerzésének feltételeit. Javaslata szerint be kell vezetni, hogy a határozatlan idejű tartózkodási engedély kiállításához igazolni kelljen, hogy a kérelmező "rendesen megtanult németül", legalább alapszinten ismeri a német jogrendszert és a társadalmi berendezkedés alapelveit, nem követett el bűncselekményt Németországban és tud magáról gondoskodni.

Tovább épül a kerítás a macedón-görög határon

A macedón hadsereg hétfőn megkezdte a Görögországgal közös határon épülő kerítés második sorának telepítését, hogy megfékezze az illegális határátlépéseket - értesült a vesti.mk macedón hírportál. A kerítés első sorát november közepén kezdték el kiépíteni Gyevgyelija közelében.

Két hajón több mint 30 menekült halt meg

Belefulladt legalább 34 migráns hétfőn az Égei-tengerbe, mert felborult két hajójuk. A menekültek Törökországból Görögországba tartottak.

Kihűlés miatt hétfőn meghalt két iraki menekült nő, miközben megpróbált átkelni a török-bolgár határon, úszva, egy folyón keresztül.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu