Elvágott kapcsolatok, amerikai atom-tengeralattjáró Dél-Koreánál

Fokozódik a feszültség, újabb demonstratív lépések Észak- és Dél-Korea között.
Észak-Korea felszólította csütörtökön Dél-Korea állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a területén lévő és Szöullal közösen üzemeltetett keszongi ipari parkot - jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A BBC brit közszolgálati média értesülései szerint Phenjan azt is hangoztatta, hogy megszakít két forródrótot Szöullal.

Dél-Korea szerdán jelentette be, hogy teljesen felfüggeszti az ipari létesítmény működését, válaszul Észak-Korea legutóbbi rakétakísérletére. A lépés súlyos csapást jelent Phenjan számára, hiszen egy fontos valutabevételi forrástól esik így el.

Az Észak- és Dél-Korea között húzódó demarkációs vonal északi oldalán található ipari parkból - ahol eddig mintegy 120 dél-koreai cég üzemelt - már megkezdődött a dél-koreai állampolgárok hazaszállítása.

• Észak-Korea vasárnap jelentette be, hogy nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat.

• A nemzetközi közösség nagy része elítélte ezt, és azon az állásponton van, hogy a műhold pályára állítása valójában ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy interkontinentális ballisztikus rakétát.  

Dél-Korea úgy véli, hogy az észak-koreai rakéta roncsdarabjaira bukkant a Sárga-tenger fenekén.Három tárgyról van szó, amelyeket a dél-koreai haditengerészet Dél-Korea nyugati partjainál, 105 kilométerre az Ocsung-szigettől fedezett fel és emelt ki csütörtökön. A talált tárgyak rakétafúvóka darabjainak tűnnek.

Amerikai erődemonstráció

Az Egyesült Államok nukleáris meghajtású tengeralattjárót vezényel Dél-Koreába, hogy szükség esetén védelmet nyújtson az országnak Észak-Korea ellen - közölték csütörtökön Szöulban.

Az amerikai hadsereg a lépéssel óva inti Észak-Koreát, egyben a hadászati eszközök jelenlétével megerősíti azt, hogy elkötelezett Dél-Korea védelme iránt.

Az amerikai haditengerészet North Carolina nevű atom-tengeralattjárója után idén márciusban Dél-Koreába érkezik a John Stennis nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és részt vesz majd az amerikai-dél-koreai hadgyakorlaton.

Oroszok: fegyverkezési verseny lehet

Kínához hasonlóan Oroszország is határozottan ellenzi a THAAD típusú amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését Dél-Koreába, Moszkva szerint ez fegyverkezési versenyt indíthat el Északkelet-Ázsiában.

Az orosz külügyminisztérium szerdán kiadott közleményében azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az észak-koreai atom- és rakétaprogram fejlesztésére irányuló phenjani lépéseket ürügyként használja arra, hogy Dél-Koreába telepítse rakétavédelmi rendszerét.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szöuli kormányilletékesekre hivatkozva, hogy a hónap folyamán amerikai-dél-koreai munkacsoport alakul, amely egyeztetni fog a rakéták telepítésének helyszínéről és költségeiről.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu