Porosenko lemondásra szólította fel a miniszterelnököt

Lemondásra szólította fel Petro Porosenko ukrán elnök kedden Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt, valamint Viktor Sokin főügyészt annak érdekében, hogy "helyreállítsák a hatalom iráni bizalmat" az országban - közölte az államfő szóvivője.
Porosenko közleménye szerint a hivatalban lévő kabinet elvesztette a kormánykoalíció támogatását.

Egy új kormánynak ugyanakkor a jelenlegi kormánykoalíción kell alapulnia, mivel az országnak nincs ideje új választásokat tartania - hangsúlyozta nyilatkozatában a szóvivő.
 
Porosenko pártja bizalmi szavazást kér. Részletek itt.

Az elnök mögött álló Petro Porosenko Blokkja már hétfő esti frakcióülésén kifejezte elégedetlenségét a kabinet munkájával, és eldöntötte, hogy aláírásokat gyűjt a képviselőcsoporton belül a miniszterelnök menesztésére. Kedd reggel, a parlamenti ülés kezdete előtt már 79 aláírás gyűlt össze. Az ukrán parlamentnek 450 tagja van.

Jacenyuk maradását már csak a saját pártja, a Népi Front támogatja, ami nem elegendő ahhoz, hogy megtartsa a miniszterelnöki tisztséget.

Jacenyuk két héttel ezelőtt maga kérte, hogy ha a törvényhozás elégedetlen kormánya munkájával, akkor tűzze napirendjére a bizalmatlansági indítványt vele, illetve a kabinettel szemben.

• A parlament és a kormány közötti mostani válságot Ukrajnában az robbantotta ki, hogy Ajvarasz Abromavicsusz gazdasági miniszter február elején bejelentette lemondási szándékát.

• Döntését a nyilvánosság előtt azzal indokolta, hogy az államfő mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat.

• Ukrán sajtóértesülések szerint Porosenko blokkjában többen "saját embereikre" szeretnék lecserélni a kormány jelenlegi tagjait.

Közben kedd délelőtt Jacenyuk menesztését követelő tüntetők kezdtek gyülekezni a parlament főbejárata előtt. Két külön csoportban demonstrálnak, az egyik javarészt a parlamentből két éve kiesett szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt, a másik az Ukrajnában kevéssé ismert Egyszerű Emberek Pártjának aktivistáiból áll.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu