Még marad az ukrán kormány

Nem kapott elegendő szavazatot az ukrán parlamentben kedden az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kormánya elleni bizalmatlansági indítvány. Az előterjesztést csak 194 képviselő támogatta. A kormány menesztéséhez legalább 226 szavazatra lett volna szükség a 450 fős törvényhozásban.
A szavazáskor 236 képviselő tartózkodott az ülésteremben, közülük ketten utasították el a bizalmatlansági indítványt, 12-en tartózkodtak, 28-an pedig nem szavaztak.

Az ukrán alkotmány értelmében egy ülésszakon belül csak egyszer lehet a kormánnyal szembeni bizalmatlanságról szavazni a parlamentben, eszerint őszig már nem tűzhető újra napirendre ilyen tartalmú indítvány.

Néhány perccel ezt megelőzően viszont a törvényhozás 247 szavazattal elfogadta azt a határozatot, amelyben elégedetlenségét fejezte ki a kormány munkájával. Ennél a határozathozatalnál a regisztráció szerint még 339 képviselő volt jelen az ülésteremben.

Jacenyuk kedden tartotta meg hivatalos éves beszámolóját kormánya tevékenységéről, a szavazás eredménye alapján nem győzte meg a képviselők többségét. Beszámolójában a kormányfő egyebek mellett azt emelte ki, hogy a tavalyi év utolsó negyedében 1,5 százalékos növekedést ért el az ukrán gazdaság.

A parlamenti bizalmi szavazás előtt Petro Porosenko elnök lemondásra szólította fel Jacenyukot, valamint Viktor Sokin főügyészt. Utóbbi sajtóértesülések szerint be is nyújtotta lemondását, ezt azonban a főügyészség hivatalosan még nem erősítette meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu